Helyi hírek 2021. május 22. 17:00

Átadták a Szent István Közösségi Házat

Képgaléria
Átadták a Szent István Közösségi Házat
A Szent István Közösségi Ház hivatalos átadó ünnepsége volt május 22-én, szombaton. Az esemény dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, városunk parlamenti képviselője, Balla László alpolgármester és Hajagos Gyula plébános ünnepélyes szalagátvágásával kezdődött, majd a közösségi ház földszinti termében folytatódott.

Ismertették, hogy a ház hosszú évek előkészítő munkájának eredményeképp jött létre, köszönhetően Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata támogatásának, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított, a Kalocsa - Kecskeméti Érseki Hivatal rendelkezésére bocsátott állami támogatásnak, ami Lezsák Sándor alelnök, képviselő közbenjárásával valósult meg.  Az említett támogatás mellett a hívek adományai egészítették ki az összeget, így jöhetett létre a közösségi ház. A terveket a 7. Dimenzió Építész Iroda készítette, a generál kivitelező a LEG-FESTŐ SZINT Kft. volt, Gémes Gábor ügyvezető irányításával, a munkálatokat Csabai Csaba műszaki ellenőr felügyelte.

Hajagos Gyula plébános köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta: hiszi és vallja, hogy a plébánia a közösségek közössége, és csak annak a plébániának van jövője, amelyik közösségekből épül fel. A közösségeknek otthonra van szükségük, aminek tárgyi megvalósulása ez a ház. Hitéleti és nem hitéleti programoknak is szándékoznak helyet adni: kulturális, művészeti és irodalmi programot is tudnak majd szervezni, ez is biztosíthatja az egyházközség jövőjét. Bízik benne, hogy a falak között erősödni fog sok tartalmas emberi kapcsolat, amik minél többeket elvezetnek majd Istenhez. Mindezek után Hajagos Gyula egy bemutatón keresztül részletesen ismertette az építkezés folyamatát a megjelenteknek.

Balla László alpolgármester beszédében elmondta, hogy a körülbelül 6 évre visszanyúló tervezés, szervezés eredménye ma ez a ház, egy megvalósult álom. Méltán büszke rá az egyház, a város és mindenki, aki csupán egy ötletet is tett hozzá. Elmondta, hogy a 120 millió forintos beruházás költségeihez az önkormányzat 50 millió forinttal járult hozzá, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szintén 50 millió forinttal támogatta a projektet. Gratulált a közösségi házhoz és megköszönte mindenki munkáját.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, városunk parlamenti képviselője mindenkit emlékeztetett arra, hogy a megvalósult álom, – amit a közösségi ház képvisel –olyan időben történt, amikor egy tömeggyilkos vírus fenyegetettségében éltünk és élünk. Olyan időben, amikor Nyugat-Európában mecsetek épülnek és templomokat rombolnak. Olyan időben, amikor a Kárpát-medencében, Magyarországon 3000 templomot újítottunk fel az elmúlt 10 esztendőben. Nagy ellentmondások és feszültségek között élünk, amit akár ilyen közösségi házak is oldhatnak. Hozzátette: a kormánydöntések alapján 2021-ben 26,5 milliárd forintot fordítanak templomok, közösségi házak felújítására. Az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet, amelynek színtere lehet egy ilyen ház. Bízik benne, hogy olyan közösségi embereket fogad majd ez a helyszín, akik képesek ebben az olykor sötét, vagy sötétülő világban utat, lehetőséget mutatni és fényt adni.

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta a közösségi házat, beszédében mindenkinek köszönetet mondott, akik valamilyen módon hozzájárultak annak megvalósításához. Azt kívánta, hogy egy pezsgő közösségi életet adó hely legyen, ami nyitott a jóra, ugyanakkor nem engedi meg, hogy szellemiségében eltérjen a keresztény értékektől.  

Végezetül Szent Pál szavait idézte: „Akár esztek tehát, akár isztok, vagy bármi mást tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!”

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!