Kultúra 2021. június 3. 18:00

Talpra Magyar! – sajtótájékoztató Kiskőrösön a Petőfi Emlékévekről

Talpra Magyar! – sajtótájékoztató Kiskőrösön a Petőfi Emlékévekről
Az Országgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés javaslatára nyilvánította a 2022-2023-as éveket Petőfi Emlékévekké. Ennek megyei megnyitóját tartották Kiskőrösön, csütörtökön, sajtótájékoztató keretében. A megnyitón részt vett prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rideg László, a Megyei Közgyűlés elnöke, Domonyi László Kiskőrös polgármestere és Font Sándor országgyűlési képviselő.

Az emlékévek célja Bács-Kiskunban Petőfi újrapozícionálásán keresztül a helyi összefogás erősítése, a mozgalom és kultusz üzenete határon túlra is, korosztályfüggetlen megszólítás, Petőfi, mint márka létrehozása, fenntartása.

Az emlékév kapcsán új weboldalt is készített a megyei önkormányzat, petofi200.hu címen, amely modernebb arculattal szólítja meg a látogatót. Ezenkívül tartalmazza a Petőfi Emlékévek programjait, ajánlóit és természetesen a témában készült összes videót.A 2021-ben megalakult Petőfi Emlékbizottság feladata a Talpra Magyar! program kidolgozása. Ezen kívül együttműködik a települési önkormányzatokkal, oktatási és kulturális intézményekkel, nemzeti parkokkal és szolgáltatókkal.

A sajtótájékoztatón dr. Kásler Miklós elmondta, hogy a tehetség páratlan koncentrációja volt a reformkor – a költő még e tehetségek között is kiemelkedő volt. A Petőfi Emlékév kapcsán kihangsúlyozta, hogy Petőfi műveit mindenhol lefordították és mindenütt tisztelik. Hozzátette, hogy gondolkodásának alapja volt a nemzet, honfiúi szeretettel szerette a hazáját. Úgy gondolja, a mai világnak is üzenet ez: a forradalmi tettek lehetnek tiszták, lehetnek nemes érzések, ezek vihetnek előre.A polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a Petőfi-kultusz keretében nem csak az érintett települések, de az egész ország ünnepelheti ezt az évfordulót.

Rideg László visszatekintett az ötlet megszületésének pillanatára, amikor a megye felkérésére az EMMI együttműködést ajánlott a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek abban, hogy a költőóriást ne egy, hanem két évig ünnepeljük. Érjenek össze a határok országon, Európán belül vagy azon túl – Petőfi pedig olyan kultuszt teremtett, akinek emléke könnyen összekovácsolja a közösségeket. Erre alkalmasak a Petőfi Emlékévek programjai, az online jelenlét és ezt szimbolizálja a jelmondat is: Talpra Magyar!

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek