Helyi hírek 2021. június 14. 14:00

A vulkánokat komótosan is lehet látogatni

Képgaléria
A vulkánokat komótosan is lehet látogatni
A földrajzi szabadegyetem előadássorozat keretében Gruber László földrajz-történelem szakos tanár Olasz vulkántúra címmel tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az előadót, aki sok érdekes kalandot idézett fel, amelyek a vulkánok látogatása során érték, Bense Zoltán hegymászó, a program szervezője mutatta be.

Többen kíváncsiak voltak arra is, hogy Magyarországon számíthatunk e vulkáni tevékenységre? Erre válaszolva Gruber László elmondta, hogy Magyarországon a Balatonfelvidéken és a Börzsönyben is 5-6 millió évvel ezelőtt működtek vulkánok. Ezek újabb kitörése szinte kizárt. Viszont vulkáni működésekkel azért találkozunk. Elegendő a savanyúvíz-forrásokra gondolni akár a Mátrában, akár a Balaton-felvidéken találhatóakra. Mindemellett ne felejtsük el, hogy Magyarországon is átmegy egy törésvonal, amelynek mentén néha mocorog a Föld.

Arra a kérdésre, hogy a vulkánok veszélyes látogatására hogyan reagál a környezete, családja, ezt válaszolta: – Ezeket a vulkánokat lehet komótosan látogatni és kevésbé veszélyes helyekre menni. Rajongok a vulkánokért, néhányat volt szerencsém közelebbről látogatni. Például Indonéziában, ahol a láva nem fenyegetett, de úgy éreztük a társaimmal, hogy a kénes gáz miatt ott fogunk elpusztulni. Sok működésüket megszüntető vulkánt meglátogattunk Indonéziában is. Életem legnagyobb vulkánkitörési élménye Etiópiában ért. 2011-12-ben volt egy tragikus végű utunk, ahol két társunk odaveszett. Az ő emlékükre, hat év múltán sikerült egy emlék-expedíciót elindítanunk. Eljutottunk a vulkánhoz, és elhelyeztük az emléktáblát.

Bense Zoltán bevezetőjében az előadó munkásságát és életútját is ismertette. A hegymászótárs Gruber Lászlóról elmondta, hogy a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos tanára és a munkaközösség-vezetője. A szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett. A felsőoktatási intézmény Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén 23 éve oktatóként, illetve óraadó tanárként tevékenykedik. Középiskolában az eddigiek során földrajzot, történelmet, környezetvédelmet, valamint magatartás- és viselkedéskultúrát tanított. A felsőoktatásban (JATE, később SZTE, illetve JGYTF) általános természeti földrajzot, regionális földrajzot és Magyarország természeti földrajzát. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézetében tudományos munkatársként dolgozott.

s. r.
 
Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!