Kultúra 2021. június 12. 12:00 Forrás: MTI

Tizenhárom bemutatóval készül jubileumi évadára a kecskeméti színház

Tizenhárom bemutatóval készül jubileumi évadára a kecskeméti színház
Tizenhárom bemutatóval készül a 2021/2022-es jubileumi évadára az idén 125 éves Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – hangzott el a teátrumban tartott sajtótájékoztatón.

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy három pilléren nyugszik a következő évaduk. Az első pillér a közelgő Petőfi-emlékév, amelynek alkalmából a 200 éve született költő egyetlen, 1846 telén írt drámájából, a Tigris és hiénából készül színpadi produkció.

A második pillér a jubileum: a teátrum új évadának szlogenje "125 éve a város szívében" lesz, hiszen a színház október 14-én ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Felidézte, hogy 1892-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából döntött úgy Kecskemét tanácsa, hogy színházat épít, amelyet 1896-ban adtak át. Ennek méltó megünneplésére egyebek mellett az Elisabeth című musicalt választották.

Kiemelt figyelmet kap továbbá Karinthy Ferenc születésnapjának 100. évfordulója is, amely alkalomból az író két egyfelvonásos darabját tűzi műsorra a kecskeméti teátrum és a budapesti Karinthy Színház koprodukcióban - tette hozzá az igazgató.

Cseke Péter a Katona József téren álló műemlék színházépület és a Ruszt József nevét viselő stúdiószínház felújításáról kiemelte: hamarosan a kivitelezés fázisába lép a folyamat.

Szente Vajk, a színház főrendezője elmondta: az Elisabeth című musical bemutatóját a tervek szerint október 15-én tartják Polyák Lillával a főszerepben. Új társulati tagként Járai Máté pedig az először október 22-én látható 1x3 néha 4 című vígjátékban, majd január 7-én az Eszenyi Enikő által rendezett A cirkuszhercegnő című operettben mutatkozik be Kecskeméten.

A teátrum prózai tagozatának vezetésével Sipos Imre színészt, rendezőt bízták meg. Galambos Attila dalszövegíró, drámaíró, műfordító pedig januárban csatlakozott a kecskeméti társulathoz irodalmi vezetőként.

Pataki András, a teátrum művészeti tanácsadója rendezi majd Petőfi Sándor Tigris és hiéna című történeti drámáját, amelyet 2022 áprilisában mutatnak be először Kecskeméten. Horváth Kornél ütőhangszeres művész lesz az előadás zeneszerzője.

Károly Katalin zenei vezető elmondta: a most már saját énekkarral is rendelkező zenei tagozat három nagyszínházi produkcióra készül. Az Elisabeth című musical és A cirkuszhercegnő című nagyoperett mellet ugyanis műsorra tűzték a kecskeméti színházban 125 éve, megnyitása alkalmából is bemutatott Bánk bán című operát is. A darab különlegessége, hogy egyben balettelőadás is lesz, amelyet a kilencedik évadát megkezdő Kecskemét City Balett művészeti vezetőjének koreográfiájában láthatja majd a közönség.

Barta Dóra kiemelte: a Nemzeti Táncszínházzal kialakított együttműködésnek köszönhetően darabjaik Budapesten is láthatóak lesznek.

A kecskeméti színház műsorára tűzi Szente Vajk rendezésében Shakespeare Rómeó és Júlia színművét is.

A gyermekeknek ezúttal A jegesmedve szerelMese című "klímamesével" és a Rigócsőr király című zenés mesejátékkal készülnek.

A Kelemen László Kamaraszínházban műsoron lesz a Pókháló című krimi, amelyet Sipos Imre állít színpadra, valamint Ilja Bocsarnikovsz rendezésében A mi kis városunk című darab.

Karinthy Ferenc előtt tisztelegve a magyar dráma napján mutatják majd be a Ruszt József Stúdiószínházban a Gellérthegyi álmok és a Dunakanyar című egyfelvonásos darabokat. Ugyanott Kovács Lehel rendezi majd az először novemberben látható a Leonce és Léna című darabot. A sajtótájékoztatón elhangzott: a stúdiószínház felújítási munkálatainak megkezdését követően a Kecskeméti Törvényszéken mutatják majd be a Terror című művet, amelyet Cseke Péter direktor rendez.
 

Kövessen minket a Facebookon is!