Kultúra 2021. június 15. 12:00

Folytatódik a „Közösségépítő Kultúránk” programsorozat

Folytatódik a „Közösségépítő Kultúránk” programsorozat
Az elmúlt év érdeklődésére és társadalmi támogatottságára építve a Nemzeti Művelődési Intézet idén is meghirdeti a „Közösségépítő Kultúránk” előadó-művészeti programsorozatot együttműködő partnereivel. A másfél hónapig tartó programsorozat alatt a kapcsolódó helyszíneken mintegy húszezer ember részesülhet a komplex művészeti és közösségi esemény élményeiből. A lakiteleki Hungarikum Liget és a Nemzeti Művelődési Intézet színhelyek mellett idén már a kápolnásnyéki Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tevékenységéből is ízelítőt kapnak a látogatók.

A személyes részvételre épülő komplex közösségi program varázsát szervezett utazás, a kulturális helyszínek megismerése, egy-egy előadóművészeti produkció megtekintése, valamint a jó hangulatú közös ebéd teremti meg. A „Közösségépítő Kultúránk” eseménysorozat Lakiteleken június 9-étől július 13-áig, Kápolnásnyéken pedig június 28. és július 9. között valósul meg. A 35 napos sorozat élményeiben naponta 420-450 fő, összesen húszezer – a közösségépítő munka iránt elkötelezett – szakember és érdeklődő osztozhat.

A programsorozat célja többek között, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tevékenységét és központját, továbbá megtapasztalják az előadó-művészeti tevékenységek kulturális, közösségmegtartó erejét.

A programsorozatra jelentkezők többek között olyan előadásokat tekinthetnek meg, mint Nemzeti Táncegyüttes lendületes és sokszínű produkciója, a „Kárpátok visszhangja”, a Békéscsabai Jókai Színház előadásában megvalósuló „Hajnalban, délben, este” című olasz vígjáték vagy a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház által színpadra vitt „Tizennyolc” című darab, mely az I. világháború utolsó hónapjainak eseményeit dolgozta fel.

Az előadások után az egészségbiztonsági előírások érdekében a résztvevők kisebb csoportokban járják be a Hungarikum Ligetet, a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát, illetve a kápolnásnyéki kulturális helyszíneket, a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítására és a megfelelő távolságtartásra mindenhol figyelmet fordítanak a szervezők.

A hiánypótló programsorozat szervezője a Nemzeti Művelődési Intézet, az eseménysorozat megvalósításában a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Népfőiskola Alapítvány vesz részt. A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Lázár Ervin Programja. Az előadások kiválasztásában a Déryné Program nyújt szakmai segítséget.

A védettségi igazolvánnyal látogatható programsorozat idén is várja a művészeti csoportok, értékorientált civil közösségek, településvezetők, önkormányzati munkatársak, kulturális szakemberek, pedagógusok érdeklődő csoportjait az eseménysorozatra. Az utazás közös, szervezett busszal történik.

A „Közösségépítő Kultúránk” előadó-művészeti programsorozatot részleteiről a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján (
www.nmi.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

További információk és interjúegyeztetés a
[email protected] e-mail címen.
 

Kövessen minket a Facebookon is!