Kultúra 2021. június 20. 08:00

A rappelő alpinista

A rappelő alpinista
A kiskunfélegyházi Herczeg Milán igazán sokrétű fiatalember. Polgári foglalkozását tekintve ipari alpinista. Azonban nemcsak a szakmája különleges, hanem a hobbija is: szabadidejében amatőr rapperként bontogatja szárnyait. A pergő nyelvű szózsonglőr fülbemászó dallamokkal szélesíti a rétegzene rajongói körét. A zene iránti szeretetéről kérdeztük a feltörekvő előadót.



– Mit jelent számodra a zene?

– Tulajdonképpen mindent. Ha dolgozom, ha pihenek, mindig átjárja a testemet a zene lüktetése, dallama. Nagy szerencse, hogy a kollégáimat nem zavarja, ha nem csak hallgatom a zenét, hanem énekelek, vagy fütyörészek is munka közben. Egészen gyermekkoromtól kezdve szerettem volna zenével foglalkozni. Még azt is el tudtam volna képzelni, hogy esküvőkön is fellépjek. Iskolás koromban énekkaros voltam. Jó volt a társaság, és a karvezető megszerettette velem az éneklést.



– Mikor született meg a gondolat, hogy elkezdj rappelni?

– Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy baráti összejövetelen megláttam az egyik cimborámnál egy mikrofonkészletet. Mivel tudta, hogy szeretek énekelni, felajánlotta, hogy kipróbálhatom. Nem tudtam mit énekeljek bele, ezért elkezdtem ritmusra egymás után szavakat pakolni. A barátaim biztattak, hogy folytassam a nyelvpörgetést. Azt hiszem, itt dőlt el, hogy a rap lesz az én vonalam. Rövidesen én is vettem magamnak egy mikrofont, amellyel könnyen a számítógépre tudom énekelni a dalaimat.



– Te írod a zenéidet? Hogyan születnek a dalok?

– Igen, én. Szerintem egy zene akkor jó, ha az előadó által megélhetjük az érzelmeket. De ez csak akkor következik be, ha úgy születnek a számok, hogy a szerzője belevitte a saját érzéseit is. Eredendően a rap Amerika fekete negyedeiből ered, ahol egyfajta társadalomkritikaként születtek meg a szövegek. Ezek hemzsegtek a trágár kifejezésektől, de én nem írok bele ilyeneket, még akkor sem, ha csalódott vagyok valami miatt. Szeretem a vidámságot. A zenében is a derűsebb vonalat képviselem. Ami még fontos szempont a daloknál, hogy az anyukámnak is elküldhessem, és büszke legyen a fiára.



– Milyen távlati céljaid vannak a zenélésben?

– Szeretnék nagyobb közönség előtt is bemutatkozni. Jelentkeztem az idei X-faktor című műsorba, remélem, én is bekerülök a versenyzők közé. Addig sem tétlenkedem, ugyanis folyamatosan fejlesztem a hangomat, figyelmesebben hallgatom a befutott művészek előadásmódját, amiből igyekszem ellesni egy-két bevált trükköt.

V. B.  
 

Kövessen minket a Facebookon is!