Helyi hírek 2021. június 18. 13:00

Erdő és Vad Konferencia zajlott Kiskunfélegyházán – videóval

Képgaléria
Erdő és Vad Konferenciának adott helyet a Móra Ferenc Művelődési Központ június 17-én és 18-án. Az első napon online tanácskozás keretében bárki csatlakozhatott az eseményhez. A később is visszanézhető előadásokon országos hírű kutatók, ökológusok, erdészek, vadgazdák szólaltak meg többek között a klímaváltozás és a Homokhátságon állandósult vízhiány témakörében, illetve szó esett ezek ágazatokra gyakorolt hatásairól is.

A szervező Szentkúti Kulturális és Turisztikai Egyesület elnöke, Solymosi Bertold portálunknak elmondta, hogy lehetséges, hogy a városlakók viszonylag keveset érzékelnek a klímaváltozás és az állandósult vízhiány jelenlétéről, de akkor is mindannyiunk életére hatással van. Úgy véli, mindenkinek vannak vidéki kötődései (tanyák, hobbik, telkek), ezért gondolták úgy, hogy kifejezetten erre fókuszálva szerveznek egy szakmai napot.

Mivel az egyesületük alapvetően természet-, erdő- és vadbarát, úgy gondolták, hogy a téma leszűkítve legyen kifejezetten erdő- és vadgazdálkodás, mert véleményük szerint ezzel nagyon keveset foglalkoznak országosan is.

Az országos hírű szakemberek, akik ide érkeztek a Homokhátság területére összpontosítottak, de természetesen félegyházi előadók is megjelentek a rendezvényen. Jelen volt Turcsányi Zoltán is, aki a Magyar Solymász Egyesület korábbi elnöke volt, és akinek nem kis részben köszönhető, hogy a magyar solymászat a szellemi kultúra és örökség része lett.

Solymosi Bertold elmondta, hogy azoknak is szólt ez a nap, akik egyszerűen csak szeretik a természetet és szívesen vannak a szabadban, kedvelik a túrákat. Bárkinek szólt, aki földet művel, gazdálkodik, akit érdekel és foglalkoztat a természet védelme. Hagyományteremtő céllal rendezték meg a találkozót, bízik benne, hogy lesz lehetőség a jövőben minél több szakmai napot megvalósítani.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!