Kultúra 2021. június 24. 10:00

Utazás a természetbe

Utazás a természetbe
Úgy gondolom, azért is létezik festészet, hogy jobban tudjunk látni, általa fel tudjuk fedezni a körülöttünk lévő világot. Hermkens Edit félegyházi művész az érzéki világ megörökítésére törekszik. Vallja, hogy minden reggel, minden nap valami csodálatos dolgot kínál, ezért fel kell, hogy keljen, hogy felfedezze, hol rejlik ez a csoda?



Edit természetelvű festőnek tartja magát, általában azt festi, amit lát, attól függetlenül, hogy sokszor megálmodik egy fantáziavilágot. Képei sokszor a megfoghatatlan időről mesélnek, amelyekbe a színek hangulati hatását keveri.



A valóság látványán túlmenően azt az érzést igyekszik megtestesíteni, amit egy-egy természeti jelenség, pillanat nyújt. Ennek elérésében fontos szerepet töltenek be a rendkívül élénk színek.  



Alkotásain a növények, az állatok és az emberek elevenek, a festményeket hosszasan figyelve a kezei által életre kelnek. Öröm és feszültség, izgalom és mozgás, felszabadult életérzés és szorongás váltakoznak a színek kavalkádjában.



A festőművésznek Kiskunfélegyházán több kiállítása is volt, legutóbb 2019 őszén a Petőfi Emlékházban mutatta be Király Erzsébet a „Physis” című tárlatot. A művészettörténész szavai szerint Edit képeinek minden egyes apró részlete fontos, hisz történetük van.



Az alkotót kifejezetten ezek a részletek és mikro-történések érdeklik. Az ecset által teste lesz a festéknek, a színnek és a formáknak is, amelyek így együtt újra megalkotják a valóságot.



Ebben az évben már hatodik alkalommal hirdette meg képzőművészeti pályázatát az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, ezúttal „Genius Loci-A hely szelleme ” címmel. A VI. Képzőművészeti Tárlaton az Esernyős Galériában tekinthették meg az érdeklődők a kortárs művészek alkotásait, ahol Edit „Időtlen római part” című festménye kiemelkedő helyezést ért el, a különdíjat kapta.



– Aki ismeri Óbudát, a városrész múltját, mai képét, összetett, gazdag földrajzi, városképi, kulturális és gazdasági adottságait, könnyen átérezheti a hely szellemét – vélte Szurcsik József, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, az Óbudai Képzőművészeti Tárlat kurátora.



Kívánom, hogy Hermkens Edit képei még sokáig meséljenek nekünk a megfoghatatlan időről, a megörökített pillanatokról, a természeti jelenségekről, a szabadságszeretetünkről, vágyainkról, érzéseinkről!

Bense Zoltán

Forrás: edithermkens.com

 

Kövessen minket a Facebookon is!