Helyi hírek 2021. június 24. 08:00

Végleges helyén a félegyházi olimpikonok emlékoszlopa

Képgaléria
Végleges helyén a félegyházi olimpikonok emlékoszlopa
Végleges helyére került a félegyházi születésű, Félegyházához köthető olimpikonok emlékoszlopa. Az ünnepélyes avatás június 23-án volt a Városi Sportcsarnok árnyas udvarán.

Az eseményen megjelent Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Virág Lajos olimpikon, világbajnoki ezüstérmes kötöttfogású magyar birkózó is. Kordás Roland, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelent résztvevőket, az említettek mellett a képviselőtestület tagjait, testnevelőket, olimpikonokat, az emlékoszlop megvalósítóit és a vendégeket.

Iványi Ferenc a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programiroda igazgatója beszédében megidézte a múltat, az olimpiák kezdetét, részletesen bemutatta napjainkig az esemény fontosságát.

Győr Béla köszöntötte a részvevőket a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia nevében. Hangsúlyozta, hogy mindig nagy öröm számukra olyan helyre érkezni, ahol ilyen szépen ápolják az olimpiai eszmét. Beszéde után babérkoszorút helyezett el a győztesek tiszteletére az emlékoszlop lábánál.

Virág Lajos olimpikon a Magyar Birkózó Szövetség nevében köszöntött mindenkit, majd kiemelte, hogy ahol a múltnak emléket, a jövőnek példát állítanak, az mindenféleképpen követendő. Felhívta a figyelmet rá, hogy példamutató, sikeres sporttevékenységet végző személyek kerültek fel az emlékoszlopra – köztük birkózók is. Ismertette, hogy 2021-ben megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Birkózó Szövetség és Kiskunfélegyházát a magyar birkózás egyik fellegvárának nevezte. Díjakkal érkezett a városvezetésnek, az edzőknek, a szakosztálynak, a sportolóknak. A Magyar Birkózó Szövetség Centenáriumi díszoklevelét nyújtotta át Csányi József polgármesternek, majd Balla László alpolgármester, dr. Réczi László, Ván Jenő, Kelemen András, Szabó József elismerést vehetett át. Végezetül átnyújtott egy magyar trikolor zászlót, a Magyar Birkózó Szövetség 100 éves jubileumának címerével, amit az edzőtermekben helyezhetnek el, hogy minden birkózó magyar fiatal számára példát mutasson.

Az esemény zárásaként a sportcsarnokban bemutatták az olimpikonok arcképcsarnoka kiállítást, itt megismerkedhettek a jelenlévők a digitális ismertetővel, ami már nélkülözi az idegenvezető személyes jelenlétét.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!