Petőfiszállás 2021. június 28. 14:00

Egyházi beruházásokat adtak át Pálosszentkúton

Képgaléria
Egyházi beruházásokat adtak át Pálosszentkúton
– A pálosok életerejének titka a hit valóságteremtő erejében gyökerezik – mondta a pálosszentkúti felújított kolostorépület és kegyhely, a kibővített zarándokház, a petőfiszállási felújított kápolna és a megépült ásványvíz-palackozó üzem átadásán a Magyar Országgyűlés elnöke Petőfiszállás-Pálosszentkúton szombaton.



Kövér László
emlékeztetett: Boldog Özséb rendjének mintegy nyolcszáz esztendőnyi története nagyszerű példája annak, hogy: – A keresztény lélek magyar szívvel és sok mustármagnyi hittel társulva mindig csodákra képes, a legmostohább történelmi széljárások ellenében is.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Boldog Özsébnek egyetlen célja a közösségteremtés volt, és ebben nem ismert kompromisszumot. Tudta, hogy létrejöttéhez saját akarata kell, de ahhoz, hogy fenn is maradjon, intézményre is szükség lesz, és ez lett a rend – tette hozzá. Kiemelte: – A remeteség a legszemélyesebb közösség az Istennel. A maga köré közösséget építő szerzetes pedig a nemzetet erősíti, és ez a kettőség az, ami 800 éven keresztül vezette a szerzeteseket és a nemzetet kéz a kézben.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: évtizedek óta tudja, hogy a pálos rend története összefonódott Magyarország történelmével. Éppen ezért is fontos megemlíteni, hogy az elmúlt egy évtizedben a magyar kormány segítségével, a helyi önkormányzatok és közösségek közreműködésével háromezer templom felújítása valósulhatott meg. Egy idei kormánydöntésnek köszönhetően pedig mintegy 26 milliárd forint költségvetési támogatással további 1800 templom – köztük 400 az elszakított területeken – rekonstrukciója történhet meg a jövőben, amely szintén kötődik a pálosokhoz is – fogalmazott a politikus. 



Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke elmondta: – Köszönet és hála illeti mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben anyagi támogatásukkal vagy fizikai munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Pálosszentkút méltó legyen küldetéséhez. Emlékeztetett: a Boldog Özséb-emlékév keretében a magyar kormány a rend törekvéseit segítve 477 millió forinttal támogatta a szentkúti kegyhely és a petőfiszállási kápolna felújítását, míg az ásványvíz-palackozó üzem megépítésére 448 millió forintot nyújtott.



Hangsúlyozta: a kegyhelyek ma nagyon fontos helyet foglalnak el az egyházban a megújulás és az evangelizáció szempontjából, ugyanakkor olyan jövő előtt állunk, amelyben még nagyobb szükség lesz biztos pontokra, ahol önmagára és Istenre talál az ember.     

Az eseményen, a pálosszentkúti Lurdi-barlangnál Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök celebrálta a szentmisét.


Fotó: MTI – Rosta Tibor
 

Kövessen minket a Facebookon is!