Helyi hírek 2021. július 1. 14:00

Mórás lányok a tudományban

Mórás lányok a tudományban
A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium tehetséggondozó munkája nemcsak az iskola falain belül történik, hanem az online térben országos lehetőségek kiaknázásával is.

Az idei tanévben három Móra gimis tanuló, Ballabás Eszter (10/E), Farkas Szonja (10/E) és Rádi Anna (10/A) nyert felvételt a NATE (Nők a Tudományban Egyesület) és a Morgan Stanley cég együttműködésével megvalósuló Smartiz tehetséggondozó programra. Országosan huszonkét lány került be idén a tanfolyamra felvételi eljárás keretében. A lányok egy tanéven átjártak programozás és matematika órákra, minden héten szerda délután. Az első félévben mindkét tantárgyból ugyanolyan mértékben kaptak órákat, majd a második félévben szakosodtak, és csak az egyiket tanulták tovább. Két alkalommal volt lehetőségük a programozósoknak és a matekosoknak együtt dolgozni egy közös feladaton. Akik matematikát választottak, olyan emelt szintű vagy sok esetben egyetemi szintű témákkal foglalkoztak, mint az indirekt bizonyítás, deriválás, polinom osztás. Emelt szinten foglalkoztak olyan tananyaggal is, mint például gyöktelenítés, törtkitevő, algebrai kifejezések egyszerűsítése, komplexebb egyenletek. A programozósok a második félévben egy komolyabb programnyelvre, a C# programozó nyelvre váltottak, megtanultak objektumorientáltan programozni. Készítettek másodfokú egyenletmegoldó programot és létrehoztak egy deriváló programot is.



Mindezek mellett a 22 lányt véletlenszerűen párokba osztották és minden pár kapott két mentort, akik vagy programozással, vagy matematikával foglalkoznak. A féléves projektek elkészítése is az ő irányításukkal történt. Az első projekt egy programozási feladat volt, egy játékot kellett készíteni a kétfős csapatoknak a mentorokkal. Ezek bemutatása online konferencián történt, meghívott tanárok és szülők előtt. A második féléves feladat a globális probléma és az életútprojekt volt, az előbbit párokban dolgozták ki, az utóbbit egyénileg. A globális probléma projekt lényege, hogy egy napjainkban fenyegetőnek vélt környezeti problémát ismertessenek, próbáljanak rá megoldást keresni és személyes kutatással bizonyítsák, hogy valós.

A program zárása egy személyes találkozó lesz, amire a második féléves projektek bemutatása előtt egy nappal kerül sor Budapesten, a Margit-szigeten. Az egész program során nemcsak tanórákon vettek részt a diákok, de személyiségfejlesztő és csapatépítő közös órákon is.

Ezt a nagyszerű lehetőséget a lányok a matematikatanáraik ajánlásának köszönhetik, Bodnárné Laczkó Gyöngyi és Kámánné Pallagi Judit tanárnőknek.

A társadalomtudományok iránt érdeklődők is kaptak lehetőséget ismereteik bővítésére a tanév során a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány e-learning kurzusa segítségével, amelyre Garas Lilla (10/E) nyert felvételt Kissné Fekete Éva osztályfőnök ajánlására. Ebben hetente kaptak feldolgozandó szakirodalmat és oktatóvideókat, amelyek alapján írásos elemzést vagy prezentációt kellett elkészíteni. Ezek alapján kapták értékelésüket. A témák között szerepeltek a vallások szerepei a társadalomban, a média, a digitális kommunikáció hatásai, reklámpszichológia, szociológiai alapismeretek, kortárs művészetek. Emellett két, egész napos szakmai napon való részvétel képezte a program részét neves hazai előadók bevonásával. Ezeken az alkalmakon az előadások mellett kiscsoportos vitaklubok formájában dolgozták fel az adott témákat.




Mindkét lehetőség olyan 21. századi kompetenciák fejlesztését segítette, mint a problémamegoldó képesség, csapatmunka, érvelés, globális gondolkodás, önálló kutatómunka. A mórás lányok remekül helytálltak, mindemellett kiemelkedő tanulmányi eredménnyel zárták a tanévet.

Kövessen minket a Facebookon is!