Program 2021. július 1. 12:00

Arató Fesztivál lesz Kunszálláson

Arató Fesztivál lesz Kunszálláson
Egy év kihagyás után, július 3-án, szombaton újra lesz Arató Fesztivál Kunszálláson. A programtervezet izgalmas elfoglaltságokat ígér. Lehetőség lesz megnézni élőben egy aratást, majd azt követő munkálatokat is figyelemmel kísérhetjük. Megfoghatjuk, de akár ki is próbálhatjuk azokat a szerszámokat, amelyeket az elmúlt századokban használtak a munkálatok során. A szakemberektől érdekes, a népi világban elterjedt következtetéseket, praktikákat is megtudhatunk. A program további részleteiről Szikora Lászlót, a program szervezőjét kérdeztük.

Borítókép: archív  Vajda Piroska

– Ötödik alkalommal szervezzük meg a fesztivált, amely tiszteleg az aratás, továbbá, az azt övező feladatok és szakemberek előtt. Tavaly sajnos elmaradt ez a rendezvényünk, de reméljük, hogy idén ugyan olyan jól fog sikerülni, mint az előző években is. Az egész családnak izgalmas eseményekkel készülünk.


Fotó: Vajda Piroska

Reggel nótaszóval vonulunk kis a gabonatáblához, majd a kunszállási tisztelendő úr megáldja a földet, illetve, az abban résztvevőket. Kákonyi Károlyné, a Magyarok Kenyere megyei nagykövete, Jakab István, országgyűlési képviselő köszönti a vendégeket. Az aratási munkálatok közben a résztvevők megismerkedhetnek az betakarításhoz köthető hiedelmekkel, szabályokkal, népszokásokkal, valamint a szerszámokat is bemutatjuk az érdeklődőknek. Betekintést nyerhetnek a cséplés, a kazalrakás műveleteibe, majd a helyben készült hagyományos kenyeret, a birkapörköltet, a házi készítésű lekvárral megkent buktát és fánkot is megkóstolhatják a vendégeink. Az este zárásaként a Fokos Zenekar és vendégei szórakoztatják majd a tömeget. Mindeközben egész nap látogatható lesz a helyi faluházban a paraszti élet eszközeiből összeállított kiállítás is.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!