Helyi hírek 2021. július 15. 08:00

Az agrárminisztérium is elismerte a mezőgazdasági szakképző tanárainak munkáját

Az agrárminisztérium is elismerte a mezőgazdasági szakképző tanárainak munkáját
Rendhagyó időpontban, nyár közepén adta át a kitüntetéseket és elismeréseket dr. Nagy István agrárminiszter az Erdők világnapja, Föld napja, Környezetvédelmi világnap és Pedagógusnap alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében megrendezett ünnepen. A kitüntetettek között a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola két kollégája, Dénes Zoltán és Czimer András is Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át.

Dénes Zoltán oktató és műszaki vezető az elmúlt 12 évben az intézmény húsipari tanüzemében végzett szorgalmas, lelkiismeretes és áldozatos munkájával érdemelte ki az elismerést. A középiskola befejezése után a szakmájában helyezkedett el, és több mint húsz éven keresztül dolgozott az iparban, nagyvállalati környezetben szakmunkásként, majd műszakvezetőként. 2009. március 19-én kezdte meg munkáját, mint tanüzemvezető a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum húsipari tanüzemében. Könnyen alkalmazkodott a kisüzemi termelőmunkához, és megtalálta a közös hangot a leendő hentes nemzedékkel is a gyakorlati képzés során. Szakmailag folyamatosan képezte magát, célul tűzte ki a mestervégzettség megszerzését, amit 2015-ben sikerült teljesítenie.

Az elmúlt évek alatt, irányítása mellett egyre nyereségesebben működött a tanüzem, egyre több bérvágást tudtak teljesíteni, amely során a tanulók a húsfeldolgozás minden lépését el tudták sajátítani. A tanvágón eltöltött több mint egy évtizedes munkássága során nemcsak a pedagógiai munkában vett részt oktatóként, de hozzásegítette tanulóit a legjobb szaktudás megszerzéséhez. Néhány éve az országos versenyekre való felkészítésben is szerepet vállal, ezt mutatják, hogy az általa felkészített húsipar-termékgyártó tanulók több alkalommal is a dobogó legfelső fokára álltak fel. Az iskola húsipari tanüzemének működtetésével, munkaszervezésével összefüggő feladatok megszervezésében 12 éve vesz részt. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a hentes szakmát, valamint a tanüzem által készített termékeket népszerűsítse helyi és országos szinten is. Fő szervezője volt többek között a Mezgés Disznóvágásnak, a Mezgé Pikniknek, de rendszeresen képviselte az iskolát a Budapesten megrendezett Mangalica Fesztiválon, ahol hússajtok és kolbászfélék kategóriában is dobogós helyet értek el a mezgés termékek. A kollégáival és diákjaival egyaránt jó kapcsolata van, kiváló együttműködésben végzi munkáját. Szakmaszeretete és embersége példaértékű a jövő nemzedéke számára.



Czímer András éjjeliőr, állatgondozó az elmúlt 10 évben dolgozik az intézményben. Szorgalmas, lelkiismeretes és áldozatos munkájáért kapott elismerést.

Korábban egy nagyüzemi sertéstelepen sajátította el a szakmát. Szereti az állatokat és ért is hozzájuk. Munkája során aktívan tevékenykedik az iskola 211 hektáros tangazdaságában, ahol elsősorban az állattenyésztés és gondozás a szakterülete. Jelenleg 30 magyar szürke és limousine szarvasmarha, 120 mangalica sertés, 180 hússertés és 40 magyar merinó juh napi takarmányozása és gondozása a feladata. Részt vesz a szaporításban, a takarmányadagok összeállításában, fiaztatásban, választásban, csoportosításokban. A munkát az oktatók, illetve a tanulók segítségével végzi, de hétvégéken rendszeresen önállóan ügyeletes. Munkája során mindig törekszik rá, hogy alapos gyakorlati tudását minél jobban át tudja adni a mellé beosztott tanulóknak. Nagyon jól megtalálja a hangot a kollégáival, oktatókkal és diákokkal egyaránt. A Covid-vírus miatt kialakult rendkívüli helyzetben, tanulók nélkül kellett ellátni az állatokat, a tangazdaságot. A megváltozott körülmények között az oktatók segítségével derekasan kivette részét a megnövekedett feladatokból.
A tangazdaság technikai dolgozói közül az az „alapember”, akire mindig lehet számítani, munkáját pontosan és lelkiismeretesen elvégzi.

A díjátadó ünnepségen dr. Nagy István ünnepi beszédjében köszönetét fejezte ki az oktatóknak, akik a koronavírus-járvány idején is helytálltak, és vállalták az új kihívásokat, az online oktatás nehézségeit is, hivatástudatuk, áldozatvállalásuk példaként szolgál nemzedékek hosszú sora előtt. Emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében, ahol az agrárszakképzésben résztvevő összes tanuló csaknem 70 százaléka, több mint 12 ezer diák tanul. Az őket oktatók száma meghaladja a 2000 főt, valamint az egyéb technikai dolgozók, munkavállalók száma további több mint 1500 fő.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!