Helyi hírek 2014. október 16. 10:00 Forrás: baon.hu

Kétszer kaptak éles riasztást

Kétszer kaptak éles riasztást
A Magyar Honvédség két missziójában történt állományváltás a közelmúltban. A külszolgálatból hazaérkezőket ünnepélyes keretek közt fogadták.










Egyéves külszolgálat után hazaérkeztek az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió tagjai. A negyvenhat fős magyar kontingens parancsnoka a Kiskunfélegyházán született, jelenleg azonban Székesfehérváron dolgozó Szász Márton alezredes volt. Munkáját négy kecskeméti katona segítette: Bárkányi László százados, Makány Tamás hadnagy, Antal István zászlós az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, Bolesza Róbert százados pedig az MH Légijármű Javítóüzemben szolgál.

- Magyar katonák 1993 óta vesznek részt az ENSZ közel 5 évtizede tartó ciprusi békefenntartó küldetésében. Kezdetben négy megfigyelővel, majd 1995-től katonai alegységgel is bekapcsolódtunk a tűzszüneti megállapodás fenntartásába, a szembenálló felek szétválasztásába, a szigetország békéjének a megőrzésébe - mondta Szász alezredes.

- A magyar kontingens a szembenálló erők szétválasztásáért felelős: egy ütközőzónában járőrözéssel ellenőrizzük a status quo fenntartását. Feladatunkhoz tartozott még többek közt az erődítmények építésének és megerősítésének megakadályozása, a katonai elterelő és provokációt kiváltó manőverek megelőzése, a légtérsértések felderítése, az illegális behatolók kiszűrése és a tiltott építkezések megakadályozása. Szükség esetén a magyar katonák is részt vesznek a demonstrációk, a tömegrendezvények rendfenntartásában, valamint a görög és török ciprióták közötti diplomáciai tárgyalások biztosításában.

Ugyancsak a közelmúltban érkezett haza a balkánról az MH KFOR (Kosovo Force) kontingens tizedik váltása. Feladatuk a biztonság és a rend fenntartása volt Koszovóban. Az elmúlt fél év során járőrözést, ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetését, készenléti szolgálatokat, tábori őrzés-védelmi feladatokat, nemzetközi kiképzéseket és gyakorlatokat, valamint harcászati kiképzéseket hajtottak végre. A mintegy kétszáz fős magyar kontingens híradó- és informatikai részlegét Kurucz Gergő százados vezette. A kecskeméti MH Légijármű Javítóüzem hadműveleti és kiképzési főnök-helyettesének ez volt a harmadik missziója. Korábban Koszovóban és Afganisztánban informatikai tisztként dolgozott, most viszont részlegvezetőként a beosztottai munkáját is koordinálnia kellett, értük felelősséggel tartozott. Kétszer kaptunk éles riasztást - emlékszik vissza a százados.

- A portugál-magyar közös harcászati tartalék zászlóaljunknak először a Mitrovica településen lévő Austerlitz hídnál kitört zavargások helyszínére kellett vonulnia. Ez a híd választja el egymástól az északi oldalon élő szerbeket a déli oldal albán lakosaitól. Bár a helyszínre érkező KFOR-erők bevetésére már nem került sor, az incidens során a koszovói rendőrség, illetve az EULEX (az igazságügyi és rendőrségi missziója Koszovóban) egységei jelentős anyagi károkat szenvedtek, s tizenheten meg is sérültek közülük. Második alkalommal pedig a rigómezei csata emlékművéhez vezető zarándoklathoz riasztották a KFOR tartalék zászlóalját. Ekkor a kijelölt körletek elfoglalása után felkészültünk az azonnali beavatkozásra, a helyi rendfenntartó erők kisegítésére és leváltására - ez azonban elmaradt. Valószínűleg a jelenlétünknek is köszönhetően nem történt olyan rendbontás, amit a koszovói rendőrség ne tudott volna kezelni.
 

Elöljáró parancsnoka javaslatára, az MH ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingens állományában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként, a külszolgálat befejezése alkalmából az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Szász Márton alezredesnek, Makány Tamás hadnagynak és Antal István zászlósnak.

Fotó: baon.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!