Helyi hírek 2021. július 16. 17:00

Ritka kincs lett idén is a sárgabarack

Ritka kincs lett idén is a sárgabarack
Az elmúlt szezonban rendkívüli áremelkedést tapasztalhattunk a sárgabarackot illetően, az idei évben sajnos ez tovább fokozódott. Tavaly 1200 forint körüli kilogrammonkénti áron juthattunk a finom gyümölcshöz, idén több helyen elérte az 1500 forintot.

A félegyházi piacon 900 és 1500 forint között mozog az ára, aki pedig még nem vásárolt belőle, igyekezzen, hiszen a termelők szerint még a jövő héten lesz náluk, aztán kifut.



Mindemellett tapasztalható, hogy félegyházi barack nagyon kevés helyen kapható, hiszen az a kis mennyiség, ami mégis beérett, azt a tulajdonos feldolgozta, nem jutott már a piacra belőle. Egyes vélemények szerint 10%-a a sárgabaracktermés idén, a korábbiakhoz megszokottnak. Talán ezek az adatok magyarázhatják a magas kínálati árat.

Bár a tavalyi szűkös sárgabarackos év után, 2021-ben bőséges termés dukált volna, ez úgy tűnik még várat magára. Abból a kevésből, ami mégis rendelkezésre áll, érdemes fogyasztani, hiszen többek között nagyon kedvező élettani hatásai miatt is kedvelt csemege. A-vitamin tartalma olyan magas, hogy két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Emellett C-vitaminban is gazdag, hasznos niacin- és folsav-forrás. Káliumban is gazdag, de található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem.



Kína és Pakisztán határán él a hegyekben egy népcsoport, akik úgy tartják, hogy matuzsálemi koruk és egészségük mind a sárgabaracknak köszönhető. Ők hatalmas becsben tartják termőfáikat és a gyümölcsöt sokféle módon használják fel: a magjából hidegen olajat préselnek, a magbél szárított pora pedig náluk sok nyavalyára gyógyír.

Z. A.
   

Kövessen minket a Facebookon is!