Kultúra 2021. július 18. 11:00

Meghalt Ráday Mihály

Meghalt Ráday Mihály
Hetvenkilenc éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, televíziós rendező, szerkesztő, városvédő – tájékoztatta a család az ATV-t.

Fotó: Fotó: Fuga Budapest 

Az Index arról írt, hogy olyan népszerű filmek operatőre volt, mint az 1978-as Keménykalap és krumpliorr, neve leginkább az 1979-ben indított, hosszú éveken át futó Unokáink sem fogják látni című városvédő műsorával vált közismertté. Egyik alapítója volt a műemlékek és általában az épített örökség védelméért aktívan tevékenykedő Budapesti Városvédő Egyesületnek.

– A rendszerváltás előtt be lehetett jutni fontos emberekhez, és észérvekkel meg lehetett őket győzni. Ma képtelenség beleszólni bármibe, amit egyszer odafönn eldöntenek, abban nem lehet változás – összegezte anno a helyzetet Ráday Mihály.

Ráday Mihály 1990 és 1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, 1990-től kezdve tizenhét éven át a fővárosi közgyűlés tagja. Nevéhez köthető a főváros műemlékvédelmi jogszabályainak kidolgozása.

Fia, Ráday Dávid közösségi oldalán búcsúzott édesapjától: – Apám elment, elaludt. Nagyon fog hiányozni – nem csak nekem, ennek az országnak is, aminek szentelte az életét, politikai rendszerektől, gazdasági érdekektől függetlenül, mindenkivel vállalva állandóan a harcot, hogy ez egy szebb, élhetőbb, értékesebb hely legyen

Hozzátette: 
 Szerintem az elmúlt 80 év biztosan egyik legnagyobb magyarja volt, én csak úgy hívtam magamban, hogy a legkonzervatívabb liberális, lelke a reformkorban született és remélem most valahol ott bandázik a többi igazi hazafival. Két lábon járó lexikon volt, operatőr, művészettörténész, '48–'49 kutató, városvédő, műsorvezető, mindendíjas intézmény, aki tudásával és igazságérzetével nem kevés embert hozott folyamatosan zavarba. Számos kudarc mellett felsorolhatatlan számú eredmény kísérte útját és még egy példaértékű, szerető, összetartó család, egy fantasztikus feleséggel, anyánkkal is összejött neki, na meg néhány egészen értelmes gyerek, akiknek talán a legnagyobb nehezítés ehhez az életpályához felnőni. Köszönök mindent papa! − írta Ráday Dávid.

– Budapest elveszítette legkérlelhetetlenebb védelmezőjét, elhunyt Ráday Mihály. Éppen csak egy hónap telt el azóta, hogy a város nevében törleszthettük felé a régi adósságot és végre Budapest díszpolgára lett; mélyen megrendít, hogy máris búcsúznunk kell tőle – búcsúzott közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. 

– Sok érdekes beszélgetésünk volt, komoly vitákkal fűszerezve. Egy értékes embert, a klasszikus értékek mentén elkötelezett patriótát vesztettünk el. Isten nyugosztaljon, Ráday Mihály! – emlékezett L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő. 

– Amikor én még kissrác voltam... Ráday Mihály már menő operatőr volt. A „Kisfiúk és nagyfiúk” című filmben (1976) ő állt a kamera mögött, én meg előtte, mint gyerekszínész – sok más társammal, többek között Berkes Gabival együtt. Mi, kisfiúk, sosem hívtuk őt Mihálynak, hanem csak Misinek. Ahogy a rendezőt meg Gabinak. Várkonyi Gábor, Várkonyi Zoltán fia volt ugyanis a film rendezője. Érdemeiket hosszan lehetne sorolni, ahogy a lapok most a szomorú aktualitás miatt  megteszik Misi hirtelen és fájdalmas halálhíre miatt. Nekem ők ketten olyanok maradtak az emlékeimben, mint két tesó. Nem tudom, olyanban voltak-e, de az én személyes emlékkönyvemben már örökre együtt szerepelnek, egy képen, egy oldalon. Szeretettel és tisztelettel emlékezem rájuk. Én, a kisfiú, a nagyfiúkra − idézte fel Geszti Péter reklámszakember, énekes.
 

Kövessen minket a Facebookon is!