Kultúra 2021. július 20. 10:00

Félegyházát képviselte a Tárogatós Világtalálkozón dr. Tóth Ákos

Félegyházát képviselte a Tárogatós Világtalálkozón dr. Tóth Ákos
Kiskunfélegyházát képviselte a közelmúltban a Tárogatós Világtalálkozón dr. Tóth Ákos. A július 7. és 11. között, Vaján rendezett eseményen a világ minden tájáról érkeztek.

Dr. Tóth Ákos megkeresésünkre elmondta, hogy ötévente szerveznek ilyen jellegű tárogatós találkozót, ami gyakorlatilag arról szól, hogy a hangszeren játszók megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek, kapcsolatokat építsenek és természetesen, hogy megszólaltassák ezt a csodálatos hangszert. Itt ugyanis több zenei stílusban is megmutatkozik: vannak, akik klasszikus művekkel, mások jazz zenével vagy népdalokkal érkeznek az eseményre. Idén az Egyesült Államokból, Hollandiából, Németországból, Franciaországból, Svájcból, Norvégiából, Romániából, a Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek művészek.



A tárogatót a magyar lélek hangjának is nevezik. Ákos 2004-ben ismerkedett meg a hangszerrel, amikor egy Petőfi-szobor avatás során vetették fel a szervezők, hogy játsszon rajta, de ekkor még nem volt hangszere. Viszont az ötlet alapján egy éven belül Erdélyből vásárolt egyet, majd további évek kutatómunkája után szert tett egy 100 éves, Stowasser tárogatóra.

Dr. Tóth Ákos elmondta, hogy nagyon megtisztelőnek érzi, hogy játszhatott a rendezvényen. Bízik benne, hogy 5 év múlva is részt tud venni a találkozón.

Z. A.
   

Kövessen minket a Facebookon is!