Helyi hírek 2021. július 20. 07:30

Isten vele, Csányi honvéd!

Isten vele, Csányi honvéd!
Szomorú hír érkezett hétfőn a Csányi családtól. 99 éves korában elhunyt idősebb Csányi József, városunk egyik utolsó II. világháborús honvédje.

Ismeretségünk jó tíz évre nyúlik vissza, és Kiss Ákos Jenő énekes barátunknak köszönhető. Ő hozta közénk az akkor kifejezetten fiatalos nyugdíjast, aki énektudásával, korát meghazudtoló kiállásával, történeteivel lenyűgözött bennünket. Mindezt tetézte kifogyhatatlan jókedve, derűje, szívós fizikai munkához szokott jelleme.



Közösen dolgoztunk a Gulág-pályázat során a városunk szovjet megszállásáról és következményeiről szóló, Rabigába hajtva című könyvön. Adatközlője volt a könyvnek saját harctéri történeteivel és a Gulágon eltöltött fogságának beszámolóival, fotódokumentumaival.



A könyvbemutatókat Radványi Istvánné Ilonka nénivel és Józsi bácsival turnéztuk végig Tiszaalpártól Szankig. Mindketten kiválóan viselték a strapát, az utazással és a fellépésekkel összefüggő gyűrődést, 90 év feletti koruk ellenére.



Ahány alkalom nyílott, mindig eljött, hogy együtt tisztelegjünk társai, a világháború kiskunfélegyházi honvédjei előtt, akár doni megemlékezésről, akár a Hősök-napi koszorúzásról volt szó, de a trianoni megemlékezéseken is rendszeresen megjelent.



Számos rendezvényünkön is fellépett Tiszaalpáron és Félegyházán is, akár Ákossal, vagy éppen fiával és unokájával közösen. Több veteránokat számon tartó szervezet is kapcsolatban állt Józsi bácsival, többek között így hívták meg díszvendégnek a Veteránfilm ősbemutatójára, a Stefánia palotába.

A fotón 2018-ban Csányi József és az egyik főszereplő, vitéz Frankó Endre

Példamutató életet élt, alacsony sorból, 3 elemis gyermekmunkásként indulva, szívós akarattal, céljait mindig elérve. Példás családi életet élt, most megtért hőn szeretett feleségéhez, bajtársaihoz.

Isten veled Józsi bácsi, emléked kegyelettel őrizzük!

Kollár László
  

Kövessen minket a Facebookon is!