Helyi hírek 2014. október 18. 08:00 Forrás: baon.hu

Reform kell az építésügyben

Képgaléria
Reform kell az építésügyben
Albrecht László egy Kiskunfélegyházán megépített magánházzal, Horváth Szilárd egy kecskeméti magánbölcsődével, míg Vincellér Zsolt a nemzeti park területére tervezett denevértoronnyal érdemelte ki az elismerést.











A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara az Építészet hónapja alkalmából tegnap hirdette ki az Év Háza Bács-Kiskun Megyében című pályázat győzteseit. A rendezvényen részt vett Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár is. Borbély Lajos, a megyei építész kamara elnöke köszöntőjében kitért a szakma mai helyzetére is.

– A hírek szerint 2015. és 2020. között manna hull majd az égből, az új Európai Uniós pénzügyi ciklusban sok pénz jut majd beruházásra. Ebből, annyit tudunk a sajtón keresztül, hogy épülnek sportlétesítmények, és Budapesten a Városligetben megépül majd a múzeumi negyed. Azt gondolom, hogy ebből a pénzből jut majd a vidéknek is – fogalmazott az elnök, aki kétségeinek is hangot adott.

– Sok mindent kell a szakmának, közösen tennie azért, hogy ezt a pénzt értelmesen és jól tudjuk felhasználni. Az építésügyben reformra van szükség. Félve figyeljük a híreket, melyek arról szólnak, hogy állami tervezővállalatok jönnek létre, mintha ez lenne a terápia arra, hogy a tervezett létesítményeket meg lehessen valósítani, hogy az országba érkező pénzt el lehessen költeni. Ugyanakkor a diagnózist még senki nem olvasta, senki nem látta – fogalmazott a kamarai elnök, aki hozzátette: a pályázati rendszert is felül kellene vizsgálni, hogy a mérnökök, építészek hamarabb tudjanak belefolyni a pályázatokba.

– A várakozásunk az óriási, csakúgy, mint a bizonytalanságunk és az alulinformáltságunk abban a tekintetben, hogy hogy' lesz a rendszer felépítve – fejtette ki Borbély Lajos, majd hangsúlyozta: a kamarák támaszai akarnak lenni az irányító építésigazgatásnak. Füleky Zsolt helyettes államtitkár köszöntőjében utalt rá, hogy a kormányzaton belül 2014-ben kapott az építészet megfelelő szakmai képviseletet, és méltatta a díjazott pályaműveket, melyek fotóit a falakon láthatta a közönség. Az Év Háza Bács-Kiskun Megyében című pályázatra beérkezett nyolc pályamű közül hármat díjazott a Bálint Imre Ybl-díjas építész vezette bíráló bizottság.

Albrecht László egy Kiskunfélegyházán megépített magánházzal, Horváth Szilárd egy kecskeméti magánbölcsődével, míg Vincellér Zsolt a nemzeti park területére tervezett és megépített denevértoronnyal érdemelte ki az elismerést. Horváth Szilárd sajnos nem tudott ott lenni a díjátadáson, miként Zombor Gábor államtitkár is távol maradt. Kecskemét volt polgármesterének – akit Brüsszelbe szólítottak hivatalos ügyei – a Bács-Kiskun Építészetéért díjat ítélte oda a kuratóriumi testület. Mint elhangzott: Zombor Gábor Kecskemét építészeti örökségeinek megőrzésével, felújításával, és a környezeti értékeket védő fejlesztésével érdemelte ki az elismerést.

Fotó: baon.hu - Albrecht László (balra), Borbély Lajos, és Vincellér Zsolt a díjátadón
 

Kövessen minket a Facebookon is!