Program 2021. július 30. 15:00

Ismét a magyar bajusz fővárosa lesz Félegyháza

Ismét a magyar bajusz fővárosa lesz Félegyháza
A Félegyházi Napok keretében, augusztus 21-én rendezik meg idén a 12. Kunsági Bajuszfesztivált. A szép múltra visszatekintő rendezvény a méltánytalanul elfeledett és háttérbe szorult ősi magyar férfiviselet, a magyar bajusz és annak viselésének kultúráját szeretné feléleszteni.

Borítókép és további fotók: Patyi Zoltán – ArtZone Photography és Seres Attila



Szilágyi Péter
, a Magyar Bajusz Társaság ügyvivője a Kunsági Bajuszfesztivál történetét ekképpen foglalta össze: – A Kunsági Bajuszfesztivál megrendezésének ötlete Gulyás László kiskunfélegyházi néptáncoktató és előadóművész fejében született meg 2007-ben.



Azóta tizenegyszer rendezték meg, ebből kilenc alkalommal Kiskunfélegyháza adott otthont és támogatást az ősi magyar bajuszviselet népszerűsítését megcélzó egész napos eseménynek.



A színes kulturális rendezvénysorozat az évek során nagy ismertségre tett szert hazánkban és számos külföldi országban is. A környező magyarok lakta országokon kívül rendszeresen látogatták osztrák és német bajuszviselők és bajuszbarátok, de voltak vendégek az USA-ból és Nagy Britanniából is.



A bajuszfesztivál keretében kiállítást rendezhettünk többek között Somogyi Győző festőművésznek, Jánváry Zoltán fotóművésznek, és a néprajzos Kunkovács Lászlónak. Díszvendégeink között köszönthettük Pongrácz Ödön ’56-os szabadságharcost, Berecz András mesemondót, vagy Tolcsvay Béla énekest.






A Kunsági Bajuszfesztivál megrendezésére évről évre nagy érdeklődés és igény van, és túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ez a fesztivál az elmúlt tizenhárom év során Kiskunfélegyházát a magyar bajusz fővárosává tette. A rendszeres és alkalmi résztvevők és vendégek a fesztivál és a város jó hírnevét terjesztették országban, világban.


A 12. Kunsági Bajuszfesztivál (Kiskunfélegyháza, augusztus 21.) programjai:

10.00 Molnár János festő- és grafikusművész: Sárkányölő Szent György című kiállításának megnyitója a Kiskun Múzeumban. Köszöntőt mond Mészáros Márta múzeumigazgató. A kiállítást Bereczki Zoltán, református lelkész ajánlja a látogatóknak. A kiállításmegnyitón közreműködnek a Langaléta Garabonciások.



10.30 Felvonulás a Langaléta Garabonciások vezetésével, a Magyar Bajusztársaság és a Padkaporos Táncegyüttes közreműködésével a Kiskun Múzeumtól a Kossuth utcán keresztül a városi sportcsarnok parkolójába.



11.00 Hivatalos megnyitó. Beszédet mond Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság elnöke és Gulyás László, a fesztivál szervezője. Közreműködik a Padkaporos Táncegyüttes, muzsikál a Por zenekar.
Sportcsarnok – színpad



11.00 – 14.00 Bajkai István beretvál
Padkaporos sátor

11.30 – 13.00 Nevezés a Bajuszmustrára
Padkaporos sátor

11.30 A MárkusZínház családi bábszínház Laci királyfi című bábelőadása
Sportcsarnok – parkoló

12.30 Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület bemutatója
Sportcsarnok – színpad előtti tér



14.00 – 17.00 Bajuszmustra és Bajuszkirály-választás, muzsikál a Por zenekar
Sportcsarnok – színpad


Fotó: Juhász Éva – Magyar Színház

16.00 Keresztes Nagy Árpád és Fabók Mancsi: A halhatatlanság országa című bábelőadása
Rocktár előtti füves terület

17.00 Dresch Mihály vonós kvartett koncertje
Sportcsarnok – színpad

20.00 Padkaporos Táncház, muzsikál az Inoka zenekar, táncot tanít Babos Dániel
Padkaporos Ház




Egész napos programok 10 és 18 óra között:

Kádár Ferkó fotószínháza

Molyolda – Régi idők játékai

Kackiás Vándorjátszótér



Egérparádé – ügyességi gyermekjáték cirkuszi egerekkel

Ringató a Huszka József Hagyományőrző- és Sport Egyesület jurtájában

Kézműves foglalkozás és bajuszkészítés gyermekeknek
    

Kövessen minket a Facebookon is!