Helyi hírek 2014. október 18. 10:00 Forrás: kecskemetihir.hu

Váratlan pénzt kap 24 ezer devizahiteles autós

Váratlan pénzt kap 24 ezer devizahiteles autós
A jegybank megbírságolt 8 hazai lízingcéget, amiért azok a devizás autóhitel mellé adott cascót is devizában fizettették meg az ügyfelekkel. Az MNB szerint ez tisztességtelen volt; 24 141 ügyfélnek visszatérítés jár.








Jogsértően számolta fel fogyasztóikkal szemben devizában, kamatfelárként a járművek forintban megállapított casco díját 8 autófinanszírozási társaság – állapította meg az MNB vizsgálatsorozata. A jegybank összesen bő 37 millió forint bírságot szabott ki az érintett pénzügyi vállalkozásokra, s kötelezte azokat: fizessék vissza az árfolyam-különbözetet ügyfeleiknek.

A vizsgálat összesen 22 társaságot érintett, valamennyi olyan autófinanszírozással foglalkozó pénzügyi vállalkozást, amelyek kamatfelárba épített biztosítást is tartalmazó szerződést kötöttek. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a lízingcégek az általuk adott devizahitel árába beépítették az autóra kötött casco díját - hiszen azt maga a lízingcég vásárolta meg, és adta tovább az ügyfélnek. A havi törlesztés egy része tehát magát a kölcsönt, kisebb része a biztosítást fedezte, miközben ezt egy korábbi jogszabály már megtiltotta.

2011. szeptember 29-én ugyanis hatályba lépett egy olyan előírás, amely kimondta, hogy tilos (a szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében) a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állónak nem minősülő díjat, költséget deviza alapon, árfolyamkockázattal áthárítani a fogyasztókra. E jogszabály betartását ellenőrizte a jegybank, amelynek utolsó vizsgálata 2014 szeptemberében zárult.

Az ellenőrzések nyomán 8 autófinanszírozási társaságnál állapított meg az MNB jogszabálysértést, ők 2011 szeptemberét követően is jogszerűtlenül számították fel devizában az ügyleti kamatba beépített casco biztosítási díjat. A Magyar Lízingszövetség szeptember elején egy háttérbeszélgetésen kifejtette ezzel kapcsolatos véleményét: azzal érveltek, hogy ezeknél a konstrukcióknál a hitel és a biztosítás díja egymástól nem elválasztható, a két terméket együtt vásárolta meg a cég, ezért az árát is csomagban határozta meg.

Az MNB összesen 37,15 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az érintett cégekre, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását is. Továbbá kötelezte a társaságokat: térítsék vissza valamennyi – összesen 24 141 – érintett ügyfelük számára a jogsértő állapot megszüntetéséig azokra terhelt árfolyam-különbözetet. A visszatérítés teljesítéséről az intézményeknek be kell számolniuk a jegybanknak. További 14 vizsgált társaságnál az eljárásokat az MNB intézkedés nélkül megszüntette, mivel nem volt megállapítható jogszabálysértés, vagy nem volt fogyasztó ügyfelük, illetve nem kölcsönszerződés keretében történt a finanszírozás.
 

A megbírságolt cégek:

Lombard Lízing Zrt.: 20.000.000 Ft

Budapest Autófinanszírozási Zrt.: 5.000.000 Ft

Erste Bank Zrt.: 5.000.000 Ft

Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt.: 2.000.000 Ft

UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.: 2.000.000 Ft

Raiffeisen Lízing Zrt.: 2.000.000 Ft

RCI Lízing és Autófinanszírozási Zrt.:1.000.000 Ft

Mercedes-Benz Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.:150.000 Ft
 

Kövessen minket a Facebookon is!