Sport 2021. augusztus 6. 08:00

Félegyházi kötődése is van az olimpiai aranyérmes birkózónak

Félegyházi kötődése is van az olimpiai aranyérmes birkózónak
Lőrincz Tamás birkózó megnyerte az olimpiai aranyérmet Mohammadali Garadzsi (Irán) legyőzésével. Tamás felesége, akivel két gyermeket – Dórit és Marcit – nevelnek, a kiskunfélegyházi Szabó Emese is számos birkózósiker birtokosa éppúgy, mint édesapja, Szabó József, aki a félegyházi birkózók egyik trénere. A győztes mérkőzés után telefonon kerestük az olimpiai bajnokot, de (érthető módon) őt ebben az időszakban nem lehetett elérni. Azok viszont, akik itthonról szurkoltak, megosztották első élményeiket.

Borítókép: Magyar Nemzet – Mirkó István

Emese: – Végre elérte azt, ami már régen az övé lehetett volna. De, ha ez korábban megtörtént volna, nem lett volna ekkora élmény. Amikor végignéztük a közvetítést a gyermekeimmel, a végén csak sírtunk és öleltük egymást, utána pedig rövid időn belül Tamással is tudtunk beszélni videochaten.

– Birkózódinasztiáról van szó, hiszen édesapád és te is számos rangos eseményen szereztél sikereket. Folytatás következik?

– Lehetséges, hiszen Dórika lányom nagy örömmel látogatja a birkózóedzéseket. Marci még kevésbé lelkes, de ki tudja, hogyan alakul az évek során.


Lőrincz Tamás iráni ellenfelével mérkőzik
Fotó: Jack Guez – AFP


Szabó Józsefet arról kérdeztük, hogy edzőként közreműködött-e a felkészítésben.

– Nem, de konzultáltam Tamás edzőivel. Hihetetlen öröm ez a siker számunkra. Majd kicsi iróniával hozzátette: – Amikor Tamás még udvarolt, itt volt Félegyházán és közösen ástunk egy árkot, néhány óra múlva azt mondtam, hogy: Tamás ezt most fejezzük be, te inkább birkózz. Megfogadta. Ami szintén örömmel tölt el, hogy mindkét gyermek jól érzi magát a szőnyegen. Talán még belőlük is bajnok lesz.


Örömmámor az olimpiai aranyérem megnyerésének pillanatában
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP – Ken Satomi


Lőrincz Tamás az érem átvétele után így nyilatkozott: – Arra gondoltam, hogy ott van a feleségem és a két gyönyörű gyermekem, akiket 4 éve hagyok ott az edzőtáborok és versenyek miatt, az nem lehet, hogy ezek után én ne menjek végig.


A világbajnoki második, Eb-győztes kötöttfogású birkózó, Lőrincz Viktor ezüstérmet nyert a tokiói olimpia 87 kilogrammos birkózóversenyében, mivel a döntőben 5:1-re kikapott a vb- és háromszoros Eb-győztes ukrán Zsan Belenjuktól
Fotó: MTI – Illyés Tibor

Hát, végigment! De ezzel nem ért véget az olimpiai családtörténet, hiszen egy nap múlva Tamás testvére, Lőrincz Viktor ezüstérmet szerzett súlycsoportjában.

Gratulálunk!


Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember, köztük Szabó József, álló emberek és belső tér

s. r.
  

Kövessen minket a Facebookon is!