Program 2014. október 18. 15:00 Forrás: opusztaszer.hu

Szomszédolás Ópusztaszeren

Képgaléria
Szomszédolás Ópusztaszeren
A szentendrei székhelyű Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) első alkalommal rendezte meg „Szomszédolás” nevű programját a Dél-Alföldön, október 16-án. A rendezvény célja egymás intézményeinek és munkájának megismerése, a jó közművelődési és múzeumpedagógiai gyakorlatok bemutatása, megismertetése és azok adaptálása. Idén a Csongrád megyeiek fogadták a Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyei kollégákat.

A szakmai nap Szegeden kezdődött a Móra Ferenc Múzeumban, ahol „A fáraók Egyiptoma” című kiállítás sorozattal, és a bemutatók múzeumpedagógiai hasznosításával ismerkedhettek a vendégek. Emellett megtekintették az intézmény névadójára, Móra Ferencre emlékező interaktív, a „Móra mesebirodalma” címet viselő kiállítást is.  Majd utazással folytatódott a program: délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fogadta a múzeumi, közművelődési dolgozókat.

Kertész Péter, az Emlékpark igazgatója köszöntőjében ismertette a Kiemelt Nemzeti Emlékhely törekvéseit, a következő évekre vonatkozó elképzeléseket. Megnyitójában a művelődést szolgáló emlékhely történetével összefonódott nemzetmegtartó küldetését, a magyar hagyományokat őrző munkásságát emelte ki. Továbbá a közeljövőben megvalósuló fejlesztéseket ismertette az ügyvezető, amelyek méltó módon, modernizált formában, a XXI. századi igényeknek megfelelően fogják segíteni a látogatók kulturális élményeit.

A stratégiai tervek között még bemutatta az újonnan létrehozott tudományos munkacsoport feladatait. Az etnográfiai, régészeti és történeti kutatások bizonyosan segíteni fogják az Emlékpark szakmai munkáját, amelyek még szélesebb körű, mélyebb tájékoztatással fogják biztosítani az odaérkező vendégek érdeklődését – jegyezte meg Kertész Péter.

A nap további részében a Park munkatársai mutatták be a helyszínen megvalósuló új ópusztaszeri látogatóközpont, a vendégforgalmi kiszolgáló épület, a karbantartó és örökségműhely, valamint a Pallavicini-kápolna látványterveit. Az építkezések fázisait, funkcióit Tóth Antal etnográfus és Turda Gábor történész ismertette a jelenlévőknek. A program zárásaként Csizmaziáné Lipták Mária, a MOKK Csongrád megyei koordinátora mondott köszönetet a vendéglátóknak.
 

Kövessen minket a Facebookon is!