Kultúra 2021. augusztus 15. 17:30

Ha a látogató nem megy el az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz

Képgaléria
Ha a látogató nem megy el az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz
– Szerencsére elérkezett az az időszak, amikor a nyári időben össze tudunk gyűlni a főtéren. A Miénk itt a tér kiállítás minden évben kapcsolódik városunkhoz, környezetünkhöz, itt alkotó művészeinkhez és ez idén sem történt ez másként. Szerencsés, hogy vendégművészek is csatlakoznak kiállítóinkhoz. Azt kívánom, hogy minél többen látogassák ezt a szabadtéri kiállítást és a Félegyházi Napok további programjait is – mondta köszöntőjében Csányi József polgármester a kiállítás megnyitóján.

A Miénk itt a tér szabadtéri kiállítást kisebb megszakításokkal 2002 óta rendezik meg Kiskunfélegyháza város szívében. Idén azonban már másodszori alkalommal, alkalmazkodva a felújított tér adottságaihoz, más oldalról, más szemszögből közelítettük meg a teret és más technikákkal állítottuk fel a kiállítást, mint az eddigi években. A Miénk itt a tér elnevezésű kiállítás mottója mindig is az volt, hogy: „Ha a látogató nem megy el az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz”. Erről már Kovács Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója beszélt a megjelentekhez.

A rendezvény az évek során bebizonyította, hogy igenis lehet közvetlenül az emberek közé-köré helyezve népszerűsíteni, közvetíteni a képzőművészetet és az alkotóművészetet. Az elmúlt évek kiállítási anyagai elsősorban helyi, s egyben a város vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok (festők, üvegkép-készítők, faszobrászok és fotósok, keramikusok) munkáiból állt össze, ám olyan nagy nevek is, mint Bubutimár Éva, Schéffer Anna, Kun Éva, Bercsényi Miklós, valamint a Nemzetközi Terra Kikinda Szimpozion óriási alkotásai is emelték a kiállított művek színvonalát.

A „Miénk itt a tér” az elmúlt 19 évben rengeteg témát érintett, a kiállítások mindig valami koncepció köré épültek. A kiállítás témái között szerepelt már a levegő, a tűz, a víz, a föld, az ember és gyönyörű városunk is. Az idei kiállítás fő témáját az élőlények és az állatok adta. Akik pedig ezt megvalósították és alkotásaikkal ékesítik az idei Miénk itt a tér kiállítását: Hermkens Edit festőművész, Paphalmi Róbert természetfotós, Nagy Géza képzőművész – zárta ismertetőjét az igazgató.

Az idei kiállítás megvalósításában közreműködők voltak: Rátkai Zsuzsa, Fekete László, Dongó József, Kis János, Kovács Nándor, Kis László, Fraskó Rita, Bense Marcell, Lantos Szabolcs, a kiállítások ötletgazdája és mindenkori szervezője. A megnyitón műsorral közreműködött. Hermkens Anna.
     

Kövessen minket a Facebookon is!