Helyi hírek 2014. október 19. 10:30 Forrás: baon.hu

Pályaválasztási kiállítás Kecskeméten

Pályaválasztási kiállítás Kecskeméten
Pénteken és szombaton tartották azt a börzét, melyre a cégek, az iskolák s más kiállítók várták azokat a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és a szülőket, akik a megalapozott továbbtanulás érdekében tájékozódtak. A megyei munkaügyi központ húsz év óta szervezi meg az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak a rendezvényt, melynek a Lánchíd utcai Sportcsarnok adott otthont.


Mindkét nap zsúfolásig megtelt a sportcsarnok a kiállító standokkal. 30 középiskola, a Kecskeméti Főiskola, 10 felnőttképző, 9 egyéb intézmény, 15 cég várta az iskolásokat és a felnőtteket. A kiállítók a beiskolázásról, a szakmákról, s az elhelyezkedési lehetőségekről is információkat adtak a látogatóknak.

A kiállítást Leviczky Cirill önkormányzati képviselő, a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium igazgatója nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a város stratégiai partnercégei gyakran kérnek információt arról, elegendő és megfelelő munkaerőt képeznek-e a városban. Azt tanácsolta a diákoknak, hogy előbb tájékozódjanak a cégeknél, milyen szaktudással rendelkező dolgozókat alkalmaznának, majd döntsék el mit is tanulnának szívesen, utána keressenek olyan intézményt, ahol a szakismereteket megszerezhetik.

Kovács Ernő megyei kormánymegbízott arra biztatta a fiatalokat, hogy alaposan gondolják végig, milyen szakmát is választanak, mert abból egy életen keresztül is megélhetnek. A kiállítók színes prospektusokkal, bemutató filmekkel várták az érdeklődőket, szóbeli információk mellett névjegyeket is gyűjthettek az érdeklődők. A megyei iparkamara munkatársai például a gyakorlatorientált szakképzés ösztöndíj rendszeréről adtak egyebek mellett információt. Arra hívták fel a fiatalok figyelmét, miért is érdemes tanulószerződést kötni egy-egy vállalattal. Ez nem csak a gyakorlati képzésben alapos elsajátításában játszik fontos szerepet, de a képzés során pénzt is kapnak a diákok.

A kamara több céghez, így a CabTec Kábelkonfekcionáló és Készülékgyártó Kft.-hez, a Szabó-Cseh Textilgyártó és Szolgáltató Kft.-hez, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-hez, a Szimikron Kft.-hez és a Herczeg és Társa Kft.-hez szervezett buszos látogatást. A fiatalok testközelből tapasztalhatták meg azt, hogyan is működik egy gyártó vállalat. A nagyvállalatok mellett a honvédség, a katasztrófavédelem, a munkaügyi központ és más szervezet is megjelentek, amelyek munkatársai is készséggel adtak választ az érdeklődőknek.
 

Kevesebb a munkanélküli

A megnyitó után rendezett sajtótájékoztatón Kollár Péter, a megyei munkaügyi központ igazgatója elmondta, hogy szeptember végén 22 049 regisztrált állástalant tartottak nyilván a megyében, 4,2 százalékkal kevesebbet mint augusztusban. Az egy évvel korábbihoz képest 21,5 százalékkal jobb az adat. A foglalkoztatók az idén 30 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központnak. Ebből 10 300 olyan státusz volt, amelyet piaci alapon hirdettek meg, állami támogatás nélkül. Ezek elsősorban egyszerű ipari, mezőgazdasági, építőipari, szolgáltatási, szállítási munkakörök, valamint bolti eladói, adminisztrátori, lakatos, gépkocsi vezetői és termék-összeszerelői állásokra vonatkoztak. A maradék kétharmadnyi munkahely jelentős része közmunka.

A sajtótájékoztatón Bálint István, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató-helyettese is részt vett, miután köszöntötte a kiállítás megnyitóján a résztvevőket. Elmondta, hogy 4,1 millió fölé nőtt a munkában állók száma, és 400 ezer alá csökkent a regisztrált állástalanok tömege. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tendencia pozitív, mely íve remélhetőleg nem törik meg.

Fotó: Barta Zsolt
 

Kövessen minket a Facebookon is!