Kultúra 2014. október 19. 13:45 Forrás: keol.hu - Virág Ágnes

Élőszobor kiállítás a Cifrapalotában

Képgaléria
Élőszobor kiállítás a Cifrapalotában
A Kecskeméti Katona József Múzeum pályázatot hirdetett középiskolásoknak. A kétfős csapatoknak a harc témájában kellett kapcsolódniuk a Cifrapalotában megtekinthető I. világháborús kiállításhoz.

A felhívás szerint tartalommal bíró műalkotást kellett létrehozni, amely átgondolt, és elvont formában hívja fel a figyelmet a harcra és az ahhoz kapcsolódó asszociációkra. A szervezők ugyanakkor szerették volna elkerülni a „katonásdit”.

A diákok a vizuális művészetekhez kapcsolódó performer műfajok közül válogathattak (élőszobor, élőkép, happening, akcionista műalkotás, body art, performansz). Előzetesen terveket és koncepció leírást adott be a három pályázató csapat.
 

A zsűri a következő szempontok alapján díjazta a művészeti produkciókat:

1. a harc tematika kifejezése (elvonatkoztatott értelmezése), 2. vizuális összkép (tárgyak, jelmez, díszlet), 3. az előadás módja és 4. dramaturgia (az előadás elgondoltsága, szerkezete).

Az Élőszobor kiállítás egyik szervezője és ötletadója Bencsik Orsolya múzeumpedagógus volt, aki az este mottójaként ezt mondta: „Érintsd meg a szobor vállát, hogy megmozduljon!” Amíg a zsűri tanakodott Virág Ágnes művészettörténész tartott előadást a performer műfajokról, hangsúlyozva az azokban mára bekövetkezett konceptuális váltást az 1960-as évekhez képest.
 

HARC – HALÁL: A nyertes csapat a Csányi János Szakközép Iskola két tanulója Víg Szilvia és Herke Titanilla lett. „A kiállítás mindkettőnk számára megrázó volt, hisz bele tudtuk élni magunkat a kiállítás lényegébe. Jó ötletet kaptunk ahhoz, hogy hogyan valósítsuk meg az élőszobrunkat. Meg akarjuk mutatni az embereknek, milyen szomorú a háború és egy eszme követése, amely mások életébe került. Kiemelt személyünk egy férfi, aki a fronton harcolva sebeket szerzett. Megfelelő ellátást nem tudnak neki biztosítani, csak egy nővért, aki sérülésein próbál enyhíteni.”
 

HARC – BÉKE: Második helyezést ért el a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskolából Gombár Dávid és Szelei Zoltán performansza: „Karácsonyi fegyverszünet: az első világháborúban (Angol - Német focimeccs és ismerkedés a frontok között). Ismert, hogy 1914. dec. 24-25-én ideiglenes tűzszünetet rendeltek el sok frontvonalon. Bertie Felstead angol veterán (2001 júliusában 106 évesen hunyt el) így mesélt az 1914-i karácsonyról: Először az ellenséges lövészárkokból kiabáltak át egymásnak baráti hangvétellel a másik oldalon harcoló katonák. Később fegyvertelenül merészkedtek ki a lövészárkokból, majd az egymással szemben álló katonák a front kellős közepén elegyedtek beszélgetésbe egymással.”
 

HARC – MUNKA: A Lestár Péter Szakközépiskola Dekoratőrképző Iskolából Dóczi-Szabó Anita, Bajnóczi Petra és modelljeik Holczimmer Erika, Halasi Fanni vettek részt a versenyben. „Bár a világháborúk ideje leáldozott, napjainkban is szükséges a harc, ami a túléléshez kell. Célunk, hogy észrevegyék, az a dicsőség és a bátorság, mi egykoron megvolt a harctéren, az még mindig hajlandó felütni a fejét akár benned is.” Az estét a kecskeméti City Balett két táncosa, Nagy Nikolett és Matkovics Norbert harc témára koreografált modern tánca zárta.

Fotók: Banczik Róbert
 

Kövessen minket a Facebookon is!