Kultúra 2021. augusztus 29. 12:00

Titkok a levéltárból – Gubody Ottó orvos és nyaralója

Titkok a levéltárból – Gubody Ottó orvos és nyaralója
Doktor Gubody Ottó, a híres nagykőrösi család tagja 1876-ban került Kiskunfélegyházára járási orvosként. Korábban ezredorvosként szolgált. Gubody Ottó annak a Gubody Ferencnek volt az öccse, aki Cegléd reformer polgármestereként írta be magát a történelembe. Hozzá hasonlóan Ottó is hamar köztiszteletbe került, kiemelkedő képességei, tudása révén. Szoros barátságot ápolt Ulrich István félegyházi főjegyzővel és Hoffer Imre takarékpénztári igazgatóval, a róluk szóló adomákat még a két világháború között is mesélték.

1902-ben a Félegyházi Hírlap vezércikkel köszöntette az akkor már 30 éve praktizáló orvost, Félegyházán való letelepedésének 25. évfordulójáról pedig néhány nappal később ugyancsak vezércikkel emlékeztek meg. Az utóbbi alkalomra Haubner Károly dalestélyt is rendezett. Ugyancsak 1902-ben érte újabb kitüntetés, tiszteletbeli megyei főorvossá nevezték ki. 1906-ban lemondott a járási orvosi tisztségről, az állami tanítóképző orvosaként működött 1913-as nyugdíjba vonulásáig. 69 éves korában, 1914. február 26-án hunyt el a Gubody család utolsó férfitagjaként. Obeliszkes síremléke az Alsótemetőben található.



A Petőfi utca 2. alatti házban lakott, ezt a házat örökösei később eladták, ma már nem áll. Gubodynak a Közelszőlőben is volt telke, ahol a rizlingek mellett cseresznyét is termelt. (1900-ban itt is megjelent a filoxéra, a Jókai Mór által is reklámozott korabeli eljárással, az ún. szénkénegezéssel védekezett ellene.) Itt épített magának 1896-ban egy nyaralót, amelynek tervezője az ugyanekkor a főgimnázium (ma Móra Ferenc Gimnázium) épületén dolgozó Alpár Ignác volt. A 3000 forint összegű építkezés kivitelezőjének Danszky Mihályt kérték fel.

A pihenést szolgáló kisebb faépület az ezeréves fennállásáról megemlékező ország ünnepi lázában fogant. Az 1896-os budapesti, a Városligetben rendezett ezredéves kiállításon felállított néprajzi falu ihlethette meg Gubody Ottót, aki az itt látottak hatására „székely paraszt-építkezési”, más forrás szerint „Margitta vidéki stílusú” nyaralót emeltetett. Ráadásul az épületet ugyanaz az Alpár Ignác tervezte, aki a városligeti kiállítás történelmi épületcsoportját, a későbbi Vajdahunyadvárat. Gubody közelszőlőbeli nyaralójáról a helyi sajtó is írt: „Az idegenszerű kinézésű háznak sok bámulója akad máris, s bizonyára még több lesz, ha a bizarr cifraság, ajtó- és ablakkeret fel lesz rakva s tulipánokkal az ajtó befestve. A nyaraló nádtetőzetét a jövő héten rakják fel. A nyaraló bútorzata is székely lesz, melyet a kiállításból fog beszerezni a tulajdonos.” Az épületet 1896. július 18-án avatták fel.

Brunner Attila
    

Kövessen minket a Facebookon is!