Gazdaság 2021. augusztus 27. 14:00

Nincs, aki szedje a zöldséget és a gyümölcsöt

Nincs, aki szedje a zöldséget és a gyümölcsöt
Alig találni idénymunkásokat a zöldség- és gyümölcságazat feladatainak elvégzésére Magyarországon. Nincs, aki leszüretelje a gyümölcsöt és betakarítsa a zöldséget. Van, ahol napi 10-15 ezer forintot is ajánlanak a munkásoknak, de így sem találnak értékelhető segítséget. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is ezzel a gonddal küzdenek a gazdák. A szedd magad megoldások sem hozzák a várt eredményeket, ezért aki teheti, a családon belül oldja meg a kihívást.

Borítókép: illusztráció
Az építőipar elszívta a munkaerőt a mezőgazdaságtól, nincs, aki szedje a zöldséget és a gyümölcsöt


Boon.hu portál több, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyümölcsösben is érdeklődött a témával kapcsolatban. Kiderült, hogy sok gazdaságnak állandó munkatársai vannak. Ők az év folyamán minden munkát elvégeznek, a szüret idején azonban további kisegítőkre lenne szükség. Ilyenkor igyekeznek alkalmi munkásokat felvenni, vagy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozó segítségét kérik. Olyan gyümölcstermesztővel is beszéltek, aki „szedd-vidd” akcióval enyhít a munkaerőhiány okozta helyzeten. Azonban ez sem tökéletes megoldás, mert a vásárlók nem fáról fára szüretelnek, hanem válogatnak. Végül, amelyik leszedett gyümölcs mégsem tetszik nekik, egyszerűen kiöntik a földre – írta meg a Magro.hu.

Nehéz munka a gyümölcs és a zöldség szedése

A gazdák szerint az egyik probléma, hogy az emberek nem szívesen vállalják a mezőgazdasági munkát, hiszen itt a szabad ég alatt kell nehéz fizikai munkát végezniük, ami nyáron, a nagy hőségben kimerítő. A másik gond, hogy a szorgalmas embereknek általában állandó munkahelyük van, így idénymunkára azok maradnak, akik a munkavégzés helyett inkább a fa tövében üldögélnek. Nem szeretnek korán kelni, délre pedig már elfáradnak.

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke is megerősítette a gyümölcs és a zöldségszedők hiányát: – Sajnos együtt élnünk azzal, hogy a megyénkben is munkaerőhiány van. Ennek egyik jelentős oka, hogy az építőipar nagyon sok embert elszívott az utóbbi időben. Az egész országban nagy beruházások zajlanak, megyénkből is járnak a Dunántúlra dolgozni. Továbbá a családok is építkeznek és felújítanak az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően. Így a mezőgazdaságba már nem jut elég ember. Az a tapasztalat, hogy szőlő- vagy meggytermelők a családtagjaikkal oldják meg a szüretet – mondta.

Taskó József egy fórumon jelezte az agrárminiszternek, hogy BAZ megyében is komoly munkaerőgondok vannak. A megoldás az lehet, ha a mezőgazdaság a precíziós gazdálkodás irányába mozdul el. A gazdálkodóknak olyan technikai eszközöket kell beszerezniük, amelyekkel munkaerőt lehet megtakarítani. Vannak például olyan szőlőkombájnok, amelyek leszüretelik a szőlőt. Ezeknek azonban megfelelő terep szükséges. Tokaj-Hegyalja meredek lejtőin nemigen tudnának munkába állni – fogalmazott. Azonban nemcsak a zöldség- és gyümölcstermesztés van bajban, hanem az állattenyésztés is, mert az állatok mellett folyamatosan ott kell lenni, hétvégén és ünnepnap is. Ezt sem vállalják szívesen az emberek. Reméljük, hogy előbb-utóbb nyereséges lesz a mezőgazdaság, és akkor talán visszatérnek az emberek az ágazatba – közölte.
     

Kövessen minket a Facebookon is!