Petőfiszállás 2021. augusztus 23. 15:00

XXII. Szállási Napok Petőfiszálláson

Képgaléria
XXII. Szállási Napok Petőfiszálláson
Augusztus 20-a államalapító Szent István király ünnepe, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Petőfiszállás is méltóképpen ünnepelte augusztus 20-át a Petőfi Emlékparkban.

Szász János polgármester beszédében méltatta az ünnep fontosságát, és többek között a következőket mondta: – Ilyenkor augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön első, államalapító, szent királyunkra, hazánk fővédőszentjének életére és uralkodására emlékezünk. I. Szent István a kereszténységet hozta el, megalapította a keresztény magyar államot. Szent királyunk államot teremtett népének, hazát a magyaroknak. Rávezette a magyarokat arra az útra, amelyen azóta is járunk: a kereszténység útjára. E napon István király és az államalapítás mellett az életet jelentő új kenyeret is ünnepeljük. Az ember legalapvetőbb élelmiszere, a kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének.

Kiemelt vendégként volt jelen Bartos Mónika, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora, aki köszöntötte a jelenlévő vendégeket, majd beszédében elmondta, hogy ez a mai ünnep rólunk szól, az életünkről. Neki Petőfiszállás olyan, mintha hazajönne, mert sok szép időt, órát töltött már itt, és mindig jó érzéssel jön Petőfiszállásra.

Akárhányszor a faluba érkezik, mindig van valami új dolog, új fejlesztés, új elgondolás, még akkor is, amikor a világjárvány van. Beszédében szólt államalapító Szent István életéről is, a király emberi oldalát mutatta be, kiemelte a lelkesedés, az akaraterő, a hit fontosságát.

Az ünnepi beszédek után átadásra került a „Petőfiszállás Községért” kitüntető cím. Ezt a díjat Petőfiszállás Község Önkormányzata 2013. évben hozta létre köszönetként azok részére, akik kiemelkedően sokat tettek településünkért.

Most az elismerést dr. Tóth Zsolt Olivér, Petőfiszállás háziorvosa kapta. Ezzel köszönte meg a település a doktor úr 34 óta tartó orvosi szolgálatát.

Posztumusz díjként adományozta a kitüntetést a képviselő-testület P. Temesvári Károly Benedek néhai pálosszentkúti szerzetes részére, aki hosszú éveken keresztül plébánosként is szolgálta a település lakóit.

A „Petőfiszállás fejlődéséért” kitüntető címet a Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ az emberekért, a közösségért végzett munkájáért kapta.

A képviselő testület ebben az elismerésben részesítette a Pálosszentkúti Plébániát is. Az itt szolgálatot teljesítő pálos atyák mind tevékenyen részt vettek a falu közösségi életében, a kegyhely fejlesztésével a település fejlődését is szolgálják. A díjak átadását szentmise követte, melyet Pál Csaba celebrált. A szentmisén a Pálosszentkúti Szkóla énekelt.

Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyérszentelés. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret a pálos atyák áldották meg, majd Szász János polgármester és Bartos Mónika országgyűlési képviselő szegték meg. Ezután a szentelt kenyeret a jelenlévők között szétosztották. Az ünnephez méltóan a délután folyamán a Petőfiszálláson élő, mintegy 550 család az új kenyér ünnepének alkalmából megszentelt, nemzeti szalaggal átkötött, kovászos cipót és egy üveg bort kapott. Az összetartozást jelképező ajándékot a képviselő-testület tagjai, a Szociális Intézmény és az önkormányzat dolgozói juttatták el a lakosokhoz – tájékoztatta lapunkat a petőfiszállási önkormányzat.

    

Kövessen minket a Facebookon is!