Gazdaság 2021. augusztus 28. 16:00

Egyre drágábbak az élelmiszerek az extrém időjárás miatt

Egyre drágábbak az élelmiszerek az extrém időjárás miatt
Pusztító hőség, szörnyű szárazság, váratlan fagy: a szeszélyes időjárás, más szavakkal élve a klímaváltozás hatására egyre gyakrabban bekövetkező időjárási extremitások a mezőgazdaságban dolgozókat is hatalmas kihívások elé állítják. Ezeknek következményeitől mi sem maradunk mentesek: az élelmiszerárak egyre csak nőnek.

Borítókép: Pixabay-illusztráció

Az arabica kávé ára egy év alatt megduplázódott, hét éve nem tapasztalt magaslaton jár: az ok a Brazíliában beköszöntő extrém alacsony hőmérsékleteknek tudható be. A cukor árának világpiaci drágulása szintén köthető a brazíliai fagyokhoz, és a búza éra is egye csak emelkedik annak köszönhetően, hogy szárazsággal és rekordmagasságú hőmérsékleti értékekkel kell megküzdeniük a termesztőknek. Ezek a példák mind azt mutatják meg, hogyan hat a mindennapi életre is a klímaváltozás, a kutatók szerint pedig ez egyre csak romlani fog. – Az éghajlatváltozás az étkezőasztalunkhoz ül – fogalmazott Cynthia Rosenzweig, a Columbia Egyetem Föld Intézetének adjunktusa és vezető kutatója a CNN Businessnek.

Az élelmiszerek ára 31 százalékot emelkedett az elmúlt esztendőben a FAO, az ENSZ élelmiszerügyi szervezete szerint. Az infláció hátterében áll többek között a kínálat szűkössége, melyet az időjárási extremitások okoznak.

– Kétségtelen, hogy az időjárás változásai hatással vannak élelmiszer-ellátásunkra  mondja Jennifer Bartashus, a Bloomberg Intelligence vezető elemzője, aki a kiskereskedelmi alapanyagok és a csomagolt élelmiszerek területével foglalkozik. Robert Yawgernek, aki már 35 éve dolgozik ezen a piacon, nem ismeretlen a mezőgazdasági árrobbanás, a korábbi fellendülésekkel szemben azonban a mostanit véleménye szerint nem tipikus tényezők, például a feltörekvő piaci kereslet vagy a gyenge amerikai dollár hajtja. – A múltban nem arról volt szó, hogy egy éghajlati katasztrófa befolyásol mindenkit. Ilyet még nem láttam, mindenki egymásra licitál  mondta Yawger, a Mizuho Securities ügyvezető igazgatója.

Az élelmiszer-drágulásnak persze az extrém időjáráson túl további okai is lehetnek. Amerikában ilyen például a munkaerőhiány, a szállítmányozás növekvő árai, illetve a csomagolási költségek emelkedése – mondta Yawger, a Mizuho Securities ügyvezető igazgatója  foglalta össze az Infostart.
   

Kövessen minket a Facebookon is!