Helyi hírek 2014. október 19. 14:48

Arcok a piacról

Képgaléria
Arcok a piacról
Piackutatás helyett figyel a vevőkre, így teremti meg a kínálat és kereslet összhangját. Bemutatjuk Sántáné Luczó Beátát

Hetente 2-3 alkalommal találkozhatunk vele és az árusított cikkekkel a félegyházi piac főbejáratánál.

– Húsz éve dolgozom a kereskedelemben – mesélte Beáta (41) – és 5. éve művelem ezt a speciális ágát. Félegyháza mellett a város 30 kilométeres körzetében tartott vásárokra is kitelepülök.

Korábban játékokat árultál.

– Az már a múlt, 1 évig foglalkoztam vele, de túlzottan szezonális, évközben elég keveset vásárolnak belőle. Áttértem ezekre, amiket látsz: zokni, sál, kesztyű, sapka, kalap…

Mennyi időbe telik, mire készen áll a sátor?

– Kifelé még van esély, reggelente lelkesen szerelem a fémvázat és a pultot, majd kipakolom az árukat, ez olyan 1,5 órát vesz igénybe. Kicsit körülményes: Fel szoktam tolatni ide a placcra, utána meg távolabb leparkolok, mert piaci napokon hatalmas dugók alakulhatnak ki, ha valaki nem próbál meg alkalmazkodni a körülményekhez. Az összepakolás jóval gyorsabb.

Mi volt eddig a leghidegebb és legmelegebb nap, amikor kitelepültél?

– A meleg rosszabb, mint a hideg, mert idetűz a Nap, felforrósodik a beton. Hideg? -10 fok, ha az alá süllyed, akkor nem jövök, bármekkora is az optimizmusom.

Nem is vettem eddig észre, hogy akadálymentesítettek egy lejárót a templom felől.

– Nemrég történt, ám maradt még tennivaló bőven. Sok helyen megáll a víz, töredezettek a járdalapok. Még a piac bejáratáig ráférne egy kis felújítás a területre.

Más piacokhoz és vásárokhoz képest milyenek a félegyházi vevők?

– Természetesen itt több az ismerős, sok a törzsvevő.

Hogyan alakítod ki a választékot?

– Piackutatás helyett figyelek a vevőkre, nagyon fontos, hogy mit nézegetnek, vagy mi érdekli őket, és sok olyan is akad, aki megrendeli, amit meg szeretne vásárolni, és igyekszem ezeket a kimondatlan és konkrétan megfogalmazott igényeket teljesíteni.

Mit lehet tudni a családodról?

– Férj, 2 gyerek. Enikő 17 éves, Mónika 12 éves, a Móra Gimnáziumban, ill. a Dózsában tanulnak.

A plázákban lassan felkerülnek a karácsonyi dekorációk. A piacon mikor indul az ünnepi szezon?

– November közepétől felpörög, ez az időszak nyomja meg egy kicsit a forgalmat. Bízom benne, hogy az időjárás is kedvez, nem lesz túl hideg! – fejezte be a beszélgetést mosolyogva, bizakodva Beáta.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!