Helyi hírek 2021. augusztus 30. 08:00

Használt sütőolajat és zsiradékot gyűjt a Mezgé

Használt sütőolajat és zsiradékot gyűjt a Mezgé
Ökoiskolaként gyűjti a Mezgé a használt sütőolajat és zsiradékot. A gyűjtőhely hátul, a Constantinum intézmény felől, a hulladéktárolóknál kapott helyet. Nagyon fontos: a bevitt olajat és zsiradékot műanyag flakonban dobják be a hordóba.

Borítókép: Femina



Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A már használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.



Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétben landol. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet
 olvasható a Mezgé weboldalán.
    

Kövessen minket a Facebookon is!