Gazdaság 2021. szeptember 1. 14:00

Programokban gazdag falunap Pálmonostorán

Képgaléria
Programokban gazdag falunap Pálmonostorán
A hagyományoknak megfelelően traktoros felvonulással kezdődött a falunap a hétvégén, Pálmonostorán. Ezt követően sokszínű szórakoztató program, játékok várták a község lakóit és vendégeiket. Volt táncbemutató, koncert, majd közös vacsora és bál zárta a napot, amelynek ünnepi eseménye a községi kitüntetések átadása volt.

Cseszkó László polgármester ünnepi beszédében a falu fejlődéséről is szólt. Elmondta, a helyi képviselő-testület mindig fontosnak tartotta a falu fejlesztését, az önkormányzati ingatlanok szépítését. Két sikeres pályázatot emelt ki, amelyek által tovább fejlődhet a település. A Kecskeméti Tankerületi Központ pályázata révén megújult a Gárdonyi Géza Általános Iskola régi szárnyának tetőszerkezete. Napokon belül elindul a játszótér újjáépítése a falu központjában, illetve még idén elkezdődik a védőnői szolgálat épületének teljes felújítása is.

Idén három személy részesült elismerésben évtizedes, lelkiismeretes munkája okán. A község legrangosabb díját, a Pálmonostora díszpolgára címet dr. Szűcs Kornél háziorvos Cseszkó László polgármestertől és dr. Torma Andrea aljegyzőtől vehette át.


Fotó: Vajda Piroska

A laudációban elhangzott, hogy a falu orvosa 20 éven keresztül versenyszerűen sportolt, négy alkalommal nyert magyar bajnokságot birkózásban. Európa-bajnokságon pedig 4. helyet ért el. 1981-ben a főiskolai világbajnokságon a 6. helyet szerezte meg. Több éven keresztül válogatott keret-tag volt. 1995. február elsejétől látja el a háziorvosi teendőket. Ugyanakkor aktívan részt vesz a falusi élet mindennapjaiban, 1998-tól 2019-ig aktív részese volt a helyi képviselő-testület munkájának is.

A község egészségügyi ellátásáért szakmai kitüntető díjat Fazekasné dr. Hevér Gyöngyi gyógyszerész kapta. A díjátadó ünnepségen elhangzott, hogy Kiskunfél­egyházán, a Batthyány utcai gyógyszertárban kezdte pályáját, majd az annak jogutódjaként újonnan megnyílt Körpatikában szerzett szakmai tapasztalatot. A Bács-Kiskun Megyei Gyógyszertári Központ 1994. augusztus elsejével nevezte ki a pálmonostori gyógyszertár vezetőjének. Lelkesen vállalta a feladatot és – nyugdíjba vonulásukig – két asszisztensével, Tajti Ferencné Erzsikével és Kovács Istvánné Marikával szolgálták előbb csak Pálmonostora, 2008-tól pedig már Petőfiszállás lakosságát is.


A község ifjúságának neveléséért szakmai kitüntető díjat Magony Józsefné vehette át. Gizike néni 1958 óta él és tanít Pálmonostorán. Férjével, Magony Józseffel együtt a Központi Iskolában kezdett tanítóként dolgozni. Jó kapcsolatot alakított ki tanítványaival, azok szüleivel, illetve kollégáival és a község vezetőivel. Kiemelkedő szakmai munkájával elősegítette az iskolában folyó nevelő-oktató munkát, mint munkaközösség-vezető, a későbbiekben pedig igazgatóhelyettesként. A tanítást, ami számára nem munka, nem teher, hanem hivatás, máig is tevékenyen végzi. Számos kisdiáknak segít a felzárkózásban, ha elakad egy-egy tananyagrészben.

s. r.
    

Kövessen minket a Facebookon is!