Kultúra 2021. szeptember 4. 16:00

Elfogadták a Petőfi Emlékévek programját

Elfogadták a Petőfi Emlékévek programját
A megyenapok keretében tartottak Petőfi konferenciát Kiskőrösön, a János Vitéz Látogatóközpontban, szeptember 3-án. Az eseményen a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság tagjai tárgyaltak a Bács-Kiskun Megyei Talpra Magyar! program előkészítéséről, megvalósításáról, amely a 2022-ben kezdődő Petőfi Emlékévekhez köthető megyei fejlesztéseket, programokat fogja koordinálni, elősegíteni. A konferencián bemutatkozott a program arca, Petőfi Sándor, akit egy megyei származású színész fog megszemélyesíteni az elkövetkező években.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kezdeményezésére az Országgyűlés az elmúlt évben nyilvánította Petőfi Sándor emlékévekké a 2022-es és 2023-as esztendőt. Ebben az időszakban országosan és Bács-Kiskun megyében is kiemelt figyelmet kapnak majd a költő születéséhez kapcsolódó események, rendezvények, fejlesztések.



Petőfi Sándor a magyar történelem egyik legfontosabb szereplője, megyénk szülöttje, költő, színész, forradalmár, nemzeti hős, aki a nemzeti és a megyei identitás példaértékű őrzője. Bács-Kiskun megye, a költő szülőföldjeként otthona lesz az emlékéveknek, ezzel példát mutatva, hogy üzenete, világlátása, hazafisága máig élő érték, megbecsülésre, tiszteletre érdemes.



A Bács-Kiskun Megyei Talpra Magyar! program előkészítését, koordinálását és lebonyolítását a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság tagjaként a megyei önkormányzat vállalta fel. A bizottság tagjai a megyei önkormányzat felé javaslatokkal éltek a program tartalmára vonatkozólag, amelyeket a szakemberek áttekintettek és rendszereztek. A program tartalmaz Petőfihez köthető beruházásokat, fejlesztéseket, Petőfi turisztikai útvonalat, kulturális programokat, amelyek a különböző szervezetek, intézmények által átszövik tevékenységükkel egész Bács-Kiskunt.



A konferencián ennek a programnak a megvalósításáról és a rendezvények ütemezéséről tárgyaltak, a programot Moiskó Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat stratégiai kabinetjének vezetője ismertette a jelenlévőkkel, akik a tervezetet megvitatták és egyhangúlag elfogadták. Ezt követően meghatározták az elkövetkező időszak teendőit, amelynek része, hogy személyes egyeztetésre hívják a bizottság együttműködő tagjait, településeket, intézményeket, vállalkozásokat.



A rendezvényen Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a Talpra Magyar! program megvalósításával szeretné, ha emlékezetessé válna a két emlékév.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere beszédében elmondta, hogy fontosnak tartja megerősíteni Petőfi üzenetét, mert az mindenkinek szól, az emlékéveket követően is.



A konferencián bemutatkozott Bánföldi Szilárd a nyárlőrinci születésű színművész is, aki az elkövetkezendő két évben Petőfi Sándort fogja megjeleníteni a Talpra magyar! program keretében, amely a nemzettudat, a magyar összetartozás és a megyei identitás erősítését szolgálja.
     

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek