Petőfiszállás 2021. szeptember 5. 16:00

Hamarosan megkezdődhet a pálosok ásványvizének palackozása

Képgaléria
Hamarosan megkezdődhet a pálosok ásványvizének palackozása
1940-ben kerültek Petőfiszállás mellé, Szentkútra a pálosok. Akkor tíz év adatott itt nekik a lelki munkára, mielőtt a kommunista diktatúra miatt elhurcolták a szerzeteseket. A pálosszentkúti kolostorban a rendszerváltást követően indult újra az élet.

Bács-Kiskun megye egyik leglátogatottabb kegyhelyén a névadó szent kút mellett volt egy 4200 méternél mélyebb artézi kút is. A jó minőségű, palackozásra alkalmas víz hasznosításának gondolata régóta foglalkoztatta az atyákat. Úgy gondolták, hogy a kivételes adottsághoz érdemes lenne olyan terméket kötni, ami a szerzetesi hagyományokat követve hozzájárulhat a pálos rend önfenntartásához. Így merült fel az ásványvíz-palackozó gondolata, amihez állami támogatást is sikerült elnyerniük – foglalta össze az idáig vezető utat dr. Szentirmay Tamás, a Magyar Pálos Rend Tartományfőnöki Hivatal hivatalvezetője.

Mivel a kegyhely vallási funkcióját és megjelenését mindenképpen érintetlenül akarták hagyni, új kutat fúrattak ugyanarra a vízbázisra, de jól elkülöníthető helyen, ahol mostanra megépült a palackozóüzem. A beruházás ünnepélyes átadása idén június 27-én volt, a megújult kegyhely átadásával együtt. A használatbavételi és a vízzel kapcsolatos engedélyek is rendelkezésre állnak, az üzemeltetés elindítása pedig folyamatban van. Ha minden jól megy, akkor várhatóan a jövő év elejéig megkezdődhet a termelés az üzemben.

Dr. Szentirmay Tamás szerint e magyar alapítású, középkori eredetű, ma is működő szerzetesrend szélesebb körű megismertetéséhez is nagyon jó lehetőség az, hogy a pálos rend éppen az egyházi vonatkozásban számos pozitív jelentést hordozó víz által is bekerülhet a köztudatba, ily módon elérhet olyanokat is, akik ma még semmit nem tudnak az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről.
    

Kövessen minket a Facebookon is!