Helyi hírek 2021. szeptember 9. 17:00

Kiállításmegnyitó a Dózsa iskola galériájában

Képgaléria
Kiállításmegnyitó a Dózsa iskola galériájában
Új kiállítófelülettel bővült a Dózsa iskola galériája. Az intézmény aulájában szeptember 9-én nyílt kiállítás. A megvalósítás költségeit az Összefogás a Dózsás Gyermekekért Alapítvány vállalta. A bemutatott alkotások a Pintér Anna és Horváth Zoltán által vezetett alkotótáborban született művek közül kerültek ki. A tárlatot Rosta Ferenc alpolgármester nyitotta meg.

Az alpolgármester így szólította meg a diákokat: – Kedves diákok, ezek a bemutatók elsősorban értetek szerveződtek és a ti esztétikai neveléseteket szolgálja. Hogy minél korábban szembesüljetek a széppel, az igényessel, az értékessel. És minél többször találkoztok ilyen értékekkel, annál jobban finomodik lelketek, annál értékesebb fiatalok lesztek ti is. Tanáraitok ezért tartják fontosnak, hogy időről időre szembesítsenek benneteket a kortárs művészet alkotásaival. Így csiszolódik esztétikai világképetek.

Ebben az intézményben 17 évvel ezelőtt kezdték el szervezni ezeket az iskolai tárlatokat. Ez idő alatt 231 alkotónak 287 kiállítása volt. Ez fantasztikus szám. Az előbb azt mondtam, hogy itt a művészet szentélye van. Azzá lett, mert bár 17 esztendő óta zajlanak a különböző képzőművészeti bemutatók, mégis most lett teljessé az aula egy új fallal, amely nagyon jelentős szerepet tölt be úgy iskolai, mint városi szinten. Ugyanis ez a második iskola Kiskunfélegyházán, ahol ilyen gazdag művészeti, esztétikai ízlésformálás és értékmegőrzés van. 

Nézzük meg ezt kicsit részletesebben. Amit itt előttünk látunk, az egy kiállítás a sorban, egy képzőművész tábor alkotásaiból való válogatás. Pálosszentkúton működik már 9. esztendeje egy alkotótábor, amely néhány év óta a Pannonhalmához közeli Sokorópátkán dolgozik nyaranta 10-15 emberrel. Nos, ami itt látható, az a tábor alkotóinak művei, fotó, akvarell, pasztell, akril és olaj technikával készült alkotások. Így követhetitek nyomon kedves tanulók az értékteremtés folyamatát. 

Pintér Anna az, aki 17 évvel ezelőtt elindította, majd mindmáig mozgatja az iskolagalériát és ő az is, aki bár tanárnő, tehetséges és sikeres festőnő, de leginkább művésznő. Ő vezeti a már említett Pálosszentkúti tábort is, és bizony nem kell kritikusnak lenni ahhoz, hogy meglássuk, hogy az ő alkotásai más szintet képviselnek.

s. r.
   
Fotó: Fantoly Márton

    

Kövessen minket a Facebookon is!