Helyi hírek 2021. szeptember 13. 08:00

Félegyháza legszebb konyhakertjei – Ifjúságközpontú kertészkedés a Mezgé-ben

Félegyháza legszebb konyhakertjei – Ifjúságközpontú kertészkedés a Mezgé-ben
A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakközépiskola és Kollégiuma is nevezett A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program kiskunfélegyházi fordulójára.



A 211 hektáros tangazdaság területén a szántóföldi növények mellett az iskola a konyhakerti növények termesztésével is foglalkozik. Az évek során főleg fűszerpaprikát termesztettek, amit a húsipari tanüzem a kolbász készítéséhez használt fel. Az utóbbi években elsősorban olyan zöldségfajtára esett már a választás, amit a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemük is fel tud dolgozni, és a mintaboltban is lehet értékesíteni.



A konyhakertben szabadföldön burgonya, bíborgömb cékla, makói lilahagyma, csemege uborka, fűszer paprika, TV paprika, metélőpetrezselyem, padlizsán, szárazbab, patiszon, cukkini termesztése folyik. A fóliaházban a melegigényesebb koktélparadicsom, K3-as paradicsom, peperóni-, kápia-, hegyes erős paprika növekszik. 



Egy kis fűszerkertet is kialakítottak, ahol főleg évelő fűszereket és gyógynövényeket szaporítottak el. Rozmaring, oregánó, borsikafű, tárkony, kakukkfű, citromfű, menta, metélőhagyma, cickafark, zsálya, goji bogyó található ezen a területen. 



Tavaly a vírus miatt a tanulók nem járhattak gyakorlatra sem, így a kezdeti feladatokat Fazekas Éva végezte, aki a zöldségmagokból palántákat nevelt a fóliasátorban. Az oktatók is besegítettek,  szabadföldbe vetették a céklát, a lilahagymát, és a burgonyát is elültették. Májustól a palánták is a végleges helyükre kerültek a szabadföldbe és a melegigényesebb zöldségek a fóliasátorba a diákok is visszatérhettek, így segítették a palántázási munkálatokat. A diákok amint lehetett, kivették a részüket a munkákban. 






Amiből akad bőven, folyamatos gyomirtást végeznek, kapálnak, öntöznek, pótolják a tápanyagot. A növényvédelmet elsősorban biológiai védekezéssel próbálják megoldani, a burgonyabogarakat kézzel gyűjtötték. Madáretetőket és itatókat helyeztek ki, így az énekesmadarak is segítik munkájukat. 



A termést folyamatosan szedték és szedik, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozóban az élelmiszeripari tanulók savanyúságot, fűszeres paradicsomlevet, ivóleveket, szárítmányokat, lecsót készítenek, amit a Mezgé mintaboltban értékesítenek. 



A kiskunfélegyházi zsűri az ifjúság nevelésében, a konyhakerti gazdálkodás szakszerű tudásátadásában folytatott tevékenységéért a Mezgét A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei program közösségi kategóriájában országos díjra jelölte.

További sok sikert kívánunk nekik.
     

Kövessen minket a Facebookon is!