Helyi hírek 2014. október 20. 15:50

Az időskori szellemi hanyatlás kezelhető

Képgaléria
Az időskori szellemi hanyatlás kezelhető
A világszerte egyre súlyosabb népegészségügyi problémáról, a demenciáról tartott előadást a Csanyi úti Szociális Otthonban dr. Máttyássy Adrienn pszichiáter. Az idősek hónapja keretében megrendezett előadáson a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény gondozói, dolgozói, gondozottjai és hozzátartozóik is részt vettek. Az előadó a szellemi hanyatlással járó betegség időben történő felismeréséről, és megelőzésének lehetőségeiről, módjáról tájékoztatta a hallgatóságot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a demencia nem keverendő össze az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlással. Az természetes, hogy idős korba érve kevesebbre vagyunk képesek. A demencia azonban ennél többet, a szellemi hanyatlás kóros mértékét jelenti. Ezért is fontos, hogy az idősek környezetében élők időben felismerjék annak tüneteit. Ennek fő jellemzői többek között a gondolkodás lassulása, a romló tájékozódási képesség, a szavak elfelejtése.

Fontos lenne elérni, hogy minél több beteget időben diagnosztizáljanak. Ezért, ha a környezetünkben élők közül valakinél tapasztaljuk a jeleit, beszéljük rá a háziorvosi vizsgálatra. Ugyanis a betegség súlyosbodása megállítható, lassítható. A megelőzésre a pszichiáter az egészséges életmódot, az agy karbantartását javasolta, ami elérhető többek között rejtvényfejtéssel, programok és útvonalak, térképek memorizálásával.

s-r

Kövessen minket a Facebookon is!