Kultúra 2021. szeptember 18. 08:00

Egy udvar, ahol minden Móráról szólt

Egy udvar, ahol minden Móráról szólt
Új programhelyszínnel gazdagodott idén a Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A szervezők hagyományteremtő szándékkal hozták létre a Móra Udvar nevű családi és gyermekprogram helyszínt.



A Móra Udvar a Móra Ferenc Társaság elnökségének ötlete nyomán született meg azzal a céllal, hogy Móra Ferenc szellemiségét és kulturális örökségét bemutassa, Móra Ferenc kultuszát ápolja. A szervezőknek nem titkolt küldetése, hogy közelebb hozzák Kiskunfélegyháza lakosságát Móra Ferenc életéhez és munkásságához, mert úgy érzik, hogy általánosságban méltánytalanul keveset tudunk a város szülöttéről. A hagyományos kereteken túllépve, innovatív eszközökkel igyekszik a Móra Ferenc Társaság elérni célkitűzését, amit a város közművelődési intézményei és a Móra nevét viselő szervezetek együttes erővel támogattak. Elmondható tehát, hogy a Móra Udvar a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Kiskun Múzeum, a Móra Ferenc Művelődési Központ, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Móra Ferenc Társaság egyedülálló és üdvözítendő összefogásával jött létre.



A szervezők egész nap színes, interaktív programokkal várták a látogatókat, amelyek egytől egyig Móra Ferenchez kapcsolódtak. Kezdve a Móra-totóval, képkirakóval, a régész ládán át a lekváros kalafantyú kóstolásig, programok végtelen tárháza várta a gyermekeket és szüleiket. Az érdeklődők betérhettek a Csorbóka könyv- és mézeskalács-kereskedésbe, hallgathattak Móra-meséket és megkereshették a ködmön tündérét. A foglalkozásokon kívül a nap folyamán három bábelőadás megtekintésére is lehetőség volt, valamint a Széljáró Balladás együttes bemutatta a „Mi Móránk” című albumát. A nap során továbbá két Móra-séta is indult a városban a Kiskun Múzeum kollégáinak vezetésével.



Az udvar házigazdája és hangulatfelelőse Gulyás László Vándormuzsikus volt, aki maga is Móra-rajongó, dolgozott már a Debreceni Bábszínházban egy Móra-darab rendezőjeként és repertoárjában szerepel Móra-történet is. Sajnálatos, hogy az este 7 órára tervezett Móra-kvíz jelentkezők hiányában elmaradt, a szervezők remélik, hogy egy megfelelő alkalommal bepótolhatják a vetélkedőt, hiszen értékes nyereményeket szeretnének kiosztani a Móra Ferencet legjobban ismerő csapatnak.



A rendezvény Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Művelődési és Szociális Bizottsága támogatásával valósult meg.

P. G. R.
    

Kövessen minket a Facebookon is!