Helyi hírek 2021. szeptember 17. 17:00

Vasútbiztonsági kampánynap Kiskunfélegyházán

Vasútbiztonsági kampánynap Kiskunfélegyházán
Vasútbiztonsági napot tartott a MÁV Zrt. a rendőrség bevonásával Kiskunfélegyházán. A szeptember 17-i rendezvény a biztonságos közlekedésre, illetve a vasúti sínen való szabályos átkelésre hívta fel az utazók figyelmét. A eseményen résztvevők totófeladatokat oldhattak meg, szóróanyagokat kaptak, kérdezhettek a szakemberektől.  

Borítókép: MÁV



A rendhagyó nap célja az volt, hogy a közúton közlekedő autósok, illetve a vonaton utazók figyelmét felhívják az esetleges veszélyhelyzetekre. Egyebek mellett hangsúlyozták, hogy a vasúti átjárókban lassítva keljenek át, kövessék a közlekedési táblák és a fényjelző készülékek utasításait. A STOP táblánál mindenképpen álljanak meg, és győződjenek meg arról, hogy biztonságosan átkelhetnek a kereszteződésben.



Fékezzenek le a „Vasúti átjáró kezdete” tábla vagy fénysorompó előtt, figyeljenek a vasúti átjáróban az esetleges torlódásokra. Soha se álljanak meg a síneken, minden irányból számítsanak vonatközlekedésre és ne kerüljék ki a lezárt csapórudakat. Várják meg, amíg a fénysorompó villogó fehér jelzést ad, és a csapórudak teljesen felemelkednek.



Mindig alkalmazkodjanak az aktuális időjárási körülményekhez. Legyenek tudatában annak, hogy járművük milyen hosszú, vegyék figyelembe az esetleges magasság- és szélességkorlátozást, illetve az átjáró domborzati jellemzőit. Lehetőség szerint kapcsolják ki a rádiót áthaladás közben, hogy jobban hallják a hangokat, tudatosítsák magukban, hogy a vonat nem tud azonnal megállni, a tömege jóval nagyobb, mint egy gépjárművé.


Fotó: Cyberpress

Megtudhattuk még azt is, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén: ha a fénysorompó piroson villogni kezd, miközben átkel az átjárón, haladjon tovább. Amennyiben a járműve a sorompók közé szorult, vezessen tovább és törje át azt. Evakuáljon minden utast a sínen lerobbant járműből, majd gyorsan hagyják el a területet, és nem utolsó sorban indítson vészhívást.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!