Gazdaság 2021. szeptember 21. 12:00

Bács-Kiskunban is egyre több a parlagfűbírság

Bács-Kiskunban is egyre több a parlagfűbírság
Nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon hány hektárnyi területet borít az emberek milliónyinak életét megkeserítő gyomnövény.

Az idei év augusztusáig eddig 139 esetben büntetett a Nébih, a kiszabott bírság összesen 6,6 millió forint volt. Tavaly ugyanezen időszakig 5,7 millió forint volt a bírság, így idén is várható még jelentős emelkedés. Tavaly ugyanis összesen 127,5 millió forint bírságot rótt ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfűvel fertőzött területek miatt – válaszolta a hatóság a VG megkeresésére.

Ezeket elsősorban a külterületen található gyomnövények miatt szabták ki. A növényvédelmi bírságok összege 2021-ben 15 ezer és 150 ezer forint között mozogtak. Egyébként a 2008 óta érvényben lévő rendelet szerint, akinek a földjén vagy az telkén parlagfűvel borított területet találnak, az 15 ezer forinttól akár öt millió forint közötti összegre is bírságolható.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon hány hektárnyi területet borít az emberek milliónyinak életét megkeserítő gyomnövény. A parlagfűvel borított területek nagysága nem egy állandó érték, a terület hasznosításától és az időjárástól függően folyamatosan, akár napról-napra változik – írta a Nébih. Parlagfű szinte mindenütt előfordulhat, a mezőgazdasági területeken a leggyakoribb gyomnövénynek számít, de minden egyéb helyen is burjánzik.

A Nébih szerint a  leginkább fertőzött területek évről évre ugyanazok. A parlagfű a laza homokos talajt kedveli, így elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyék tekinthetők a legfertőzöttebbnek, de ahol jelentős a mezőgazdasági művelés, mindenütt sok a parlagfű. A nagy összefüggő erdőségekkel rendelkező megyékben jobb a helyzet, ilyen helyeken nem él meg ez a gyomnövény.
 

Fotó: VG

A parlagfűre allergiások száma pedig évről évre emelkedik, a szemviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással küzdők már kétmillióan is lehetnek – mondta a VG-nek Nékám Kristóf allergológus. A betegek csak antihisztaminra a nyári hónapokban 5-6 milliárd forintot is költenek. A parlagfű azért tudott megtelepedni hazánkban, mert ideális természeti körülményeket talált, ugyanakkor nincs természetes ellensége, ami alacsony szinten tartaná az állományát. Nagyon jó alkalmazkodóképességű, szívós növény, elviseli a szélsőséges időjárási körülményeket, a talajban több évtizedig, akár 35-40 évig is csíraképes.

Jelenleg extrém magas Magyarországon a parlagfű koncentrációja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)  adatai szerint az egész országban másod- és harmadfokú riasztás van érvényben. Nékám Kristóf szerint az allergiások számára az úgynevezett immunterápia jelenthet hosszabb távon megoldást, az eljárást alkalmazók 80-85 százaléka 2-3 év alatt tünetmentessé válik, a terápia finanszírozása önköltséges, 30-50 ezer forint között alakul.
   

Kövessen minket a Facebookon is!