Helyi hírek 2021. szeptember 25. 16:00

Veszélyes vegyszerek használatát korlátozta az Európai Unió

Veszélyes vegyszerek használatát korlátozta az Európai Unió
Hatékony, de környezetvédelmi szempontból veszélyesnek minősített növényvédő szer használatát korlátozta ismét az Európai Bizottság.

Borítókép: Miklay Jenő – Petőfi Népe

A metalaxil-M gombaölő forgalmazását bár meghosszabbította 15 évvel, de idén júniustól ezzel a szerrel nem csávázhatók a szabadföldi vetésű magvak. A szakemberek úgy vélik, hogy a metalaxil-M hatóanyaggal kezelt vetőmagvak mérgezhetik a madarakat és az emlősöket. Ezért az ilyen komponensű vegyszerekkel csávázott magvakat a továbbiakban csak zárt termesztőberendezésben szabad elvetni.

Az ide tartozó készítmények az Apron XL 350 FS, a Maxim Quattro, a Maxim XL 035 FS a Wakil XL 32,5 WG és a Vibrance XL. A hatóanyagot gyártó cég vizsgálati eredményeit a környezeti kockázatok alapján kontrollálja az EU. Amennyiben megállapítják, hogy a szabadföldi vetés esetén is elfogadható a kockázat, a korlátozást az Európai Bizottság feloldhatja. Ha továbbra is marad a korlátozása, akkor a szántóföldi termesztésben helyettesíteni szükséges, hiszen a csávázás az integrált növényvédelem fontos része – írta meg a témában a megyei hírportál.

Csávázás nélkül a növényi betegségek jelentős károkat okozhatnak. – A metalaxil-M egyebek közt a napraforgó, kukorica csávázója. Korlátozása nem jelent különösebb gondot, mert rendelkezésre állnak más hatékony csávázók. A gabonafélék csávázóinak változása sem okozott fennakadást, a tiofanát-metil kivonásával hiányzik a Bioshild, de vannak helyette réztartalmú szerek. Az említett csávázók korlátozásánál jóval nagyobb hátrányt jelent más növényvédő anyagok, főleg a mankoceb kivonása.

A hosszú hatástartamú, baktericid hatással is bíró, viszonylag olcsó gombaölő szer hatékonynak bizonyult a kertészeti kultúrákban, például a Dithane készítmény formájában.

Mondhatjuk, nélkülözhetetlen permetezőszer. A felszívódó vegyszerek használata során kialakul a kártevők rezisztenciája. Ezt elkerülendő, a nem felszívódó mankocebalapú készítmények jól beilleszthetők a növényvédelembe. Napirenden van továbbá a glifozát hatóanyagú gyomirtók esetleges kivonása. Ha beszüntetik használatukat, az szintén komoly problémát okozhat a mezőgazdaságban – mondta el véleményét Pesti Gábor növényvédelmi mérnök.

Október 4-től nem lehet a kereskedelemben hozzájutni a több mint 40 mankocebalapú készítményhez. Véget ér a metalaxil hatóanyagú Ridomil Gold MZ 68 WP forgalmazása. A Ridomil Gold Plus 42,5 WP értékesítése pedig június 30-án szűnt meg.
     

Kövessen minket a Facebookon is!