Helyi hírek 2021. szeptember 21. 10:00

Akik két kezükkel tesznek a Virágos Félegyházáért

Akik két kezükkel tesznek a Virágos Félegyházáért
Idén 11. alkalommal került sor a város virágos kertjeinek, erkélyeinek bemutatkozására a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és Kiskunfélegyháza önkormányzata kezdeményezésében, a Virágos Félegyházáért elnevezésű fórum keretében. Szeptember 18-án, szombaton délelőtt tartották meg a városi könyvtár udvarában a benevezők találkozóját.



A megjelenteket a szervezők nevében Kállainé Vereb Mária köszöntötte, majd a mozgalom fővédnöke, Csányiné Pap Andrea értékelte az idei év tapasztalatait. Amint elmondta, 2021-ben 23-an neveztek, összesen 24 helyszínnel. A résztvevőknek mintegy felét ismerősként – sokukat már-már barátként – köszönthette a zsűri, mivel korábban, akár már többször is, szívesen megmutatták kertjüket. Minden évben különösen nagy öröm új kertbarátokat és kertművelőket köszönteni. Jó látni az ismerős kertek változását, fejlődését és az újak eddig ismeretlen ötleteit, kedves megoldásait megismerni.


Az egykori mezővárosi életmód udvarának megjelenését, kerti hangulatát idéző kiskert

Mindegyik kert más és a maguk másságával egészítik ki egymást, formálják a város környezetkultúráját, adják Félegyháza virágainak jó illatát, zöldség-gyümölcseinek finom ízét-zamatát. Mert a megmutatott és megtekintett kertek az itt élők környezet- és városszeretetének lenyomatai. Magán- és intézményi kertek egyaránt magukon hordozzák művelőik kedvességét, bölcsességét, örömeit, nehézségeit, küzdelmeit és sikereit, egyszóval az őket művelő és használó emberek életébe, értékrendjébe engednek bepillantást.


Saját gyártású, napelemmel működő zöldséggyümölcs-aszaló kerti berendezés

Idén a zsűri három kertet emelt ki: A Madácsi házaspár elbűvölő családi pihenőkertjét, Iványiné Seres Katalin csodásan gondozott, hagyományosan művelt haszonkertjét és Búza Mária színes modern díszkertjét.

További öt kert és balkon művelőinek elért eredményeit, széppé formált környezetét kiemelkedőnek tartva mondott külön köszönetet munkájukért a zsűri: a Bankfalui óvoda közösségének, Szabó Sándorné Piroskának és unokájának, a Török családnak, Bajzák Lajosnak és feleségének, valamint Gyenes Lászlónénak és segítőinek.

Valamennyi bemutatott kert az igényes, rendezett környezetért, a szép növényekért vállalt áldozat értékét mutatta fel, gondozóikban kedves, vidám, áldozatos partnerekre lelt a zsűri. A Batthyány Lajos Általános Iskola közössége, Bori Józsefné, Fekete Pálné, Horel Györgyné, Kürtösi László, Rádiné Szurok Mária és családja, Sárkányné Hevér Zsuzsanna, Schönfelder Józsefné, Gémes Istvánné, Tóth Sándorné, Váradi-Ipacs Nóra, Zoboki Mihályné, a Platán utcai Általános Iskola közössége, Görög Gergelyné és Tóth Györgyné – valamennyien a zsűri elismerésében részesültek.



A Rátkai Zsuzsa grafikus által készített egyedi elismerő okleveleket a zsűri tagjai – Csányiné Pap Andrea, Szatmári Andrea és Nagy Ágnes – adták át egy jóhangulatú „interaktívvá” vált beszélgetés keretében, amely alatt a kivetítőn egymás kertjeivel ismerkedhettek a jelenlévők. A rendezvény végén a résztvevők megterített asztal mellett beszélgethettek el és oszthatták meg egymással is tapasztalataikat.
    

Kövessen minket a Facebookon is!