Helyi hírek 2021. szeptember 22. 16:00

A jókedv mindenre orvosság

Képgaléria
A jókedv mindenre orvosság
A címben szereplő igazságra Mezei István Áronné, Franciska néni remek bizonyíték. Ugyanis a mindig jókedvű asszony kiváló szellemi és fizikai állapotban ünnepelhette meg 90. életévét. A mosolygós, jó kedélyű hölgy hatalmas szeretettel fogadta a hozzá érkező vendégeket, városunk vezetőit, akik csodás csokrokkal, és egy Orbán Viktor kézjegyével ellátott oklevéllel érkeztek a különleges alkalomra. A szeptember 22-én tartott születésnapon szem nem maradt szárazon a közös nevetésektől, és a finom disznótorossal is mindenki jól lakhatott az anekdotázás közepette.

Franciska néni a vendéglátás és a mókázás ikonja a városunkban. A humor épp olyan meghatározó tényező az életében, mint a munkájában tanúsított szakértelme és precizitása. A szakmájában eltöltött több évtized alatt számos felszolgáló került ki kezei alól, akik azóta is büszkén mesélik Franciska nénihez fűződő kedves történeteiket, szeretettel gondolnak vissza a szépkorú hölgy jótanácsaira, fortélyaira.

Korai éveiben megannyi nehézség árnyékolta be életét. Csupán hároméves volt, amikor az édesanyja meghalt, majd a Szent István Templomban harangozóként dolgozó édesapja készítette fel az életre. A hat elemi iskolai év után négy év polgári következett az apácáknál, a zárdában. Mint mondja, nagyon szigorú nevelésben részesült, korán el kellett kezdenie dolgozni. Még csak tizenhét éves volt, amikor munkát kapott a Molnár könyvkötőnél. Nem sokkal később talált rá az örök szerelem, a vendégátás, és a férje személyében. A Takács-féle vendéglátóban kezdett felszolgálóként, utána a Kiskunsági Étteremben dolgozott. Közben folyamatosan képezte magát, végül szakoktatói vizsgát is tett. Néhány évvel később felkérték vezetőnek a Csillag Vendéglőbe, ahonnan harminchat év után vonult nyugdíjba.

Férjével egy lánygyermekük született. Az életvidám, sugárzó személyiségű szépkorú asszony rendkívül büszke unokáira is. Egyikük a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársa, testvére pedig egy kutatóintézetben dolgozik.

V. B.
    

Kövessen minket a Facebookon is!