Helyi hírek 2021. szeptember 24. 14:00

Sikeres volt a nyári diákmunkaprogram

Sikeres volt a nyári diákmunkaprogram
A kormány 2021-ben is meghirdette a nyári diákmunka programot, Bács-Kiskun megyében több, mint 223 millió forint támogatást nyújtva erre. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehettek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek, elősegítve ezzel a munkatapasztalat megszerzése mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

Borítókép: Magyar Hírlap – Hegedűs Róbert

A projektben a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, a vendéglátás, valamint a turizmus területén működő vállalkozások is részt vettek.  Az önkormányzatoknál 6 órában, a vállalkozásoknál 8 órában vállalhattak munkát a fiatalok. Az önkormányzatoknak, illetve a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kellett benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatták magukat, szolgáltatást kérőként.

A tanulók így a szakképzettséget igénylő munkakör esetében bruttó 164 250 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig bruttó 125 550 Ft/fő/hó összeget kereshettek.

A megye területén több, mint 1900 diák elhelyezésére kötöttek szerződést a 2 hónap alatt. A mezőgazdaság területén 35 munkáltatónál 148-an, a turizmus-vendéglátás területén 134 munkáltatónál 534-en és 143 önkormányzatnál 1244-en dolgoztak. A legjellemzőbbek az önkormányzatok esetén az adminisztratív jellegű munkakörök voltak, a mezőgazdaság területén az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, a vendéglátás területén a pultos, felszolgáló munkakörben volt jellemző a foglalkoztatás.
    

Kövessen minket a Facebookon is!