Helyi hírek 2021. szeptember 25. 12:00

Megtartotta soron következő ülését a megyei közgyűlés

Képgaléria
Megtartotta soron következő ülését a megyei közgyűlés
Orgoványon tartotta soron következő ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. Az ülésen a megyét érintő és a közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyeket tárgyalták a képviselők. Többek között döntöttek a Nemzeti Klímaszövetséghez való csatlakozásról és útfejlesztésekről is.

Az esemény az Orgoványi Általános Iskola diákjainak műsorával vette kezdetét, miután Gál Szilvia, a település polgármestere bemutatta a településen megvalósult fejlesztéseket a megjelenteknek.

Az ülést Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a két testületi ülés közötti beszámolójával nyitotta meg, melyben többek között kitért a megyében zajló és megvalósult fejlesztésekre. Mint mondta, a megyei önkormányzat közreműködésével megtörtént a települések klímavédelmi programjainak, kerékpárútjainak tervezése, valamint folytatódik a Petőfi tematikus út megvalósítása is. Az elnök tájékoztatójában azt is elmondta, hogy a megyei önkormányzat idén elnyerte a Családbarát munkahely címet.

Az ülésen útfejlesztésekről is tárgyaltak. A közgyűlés egyhangúlag támogatta a megyei forrásokból felújítandó útszakaszok prioritási sorrendjét.

A közgyűlés ugyancsak megtárgyalta és el is fogadta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal 2020-as évi tevékenységéről szóló beszámolót. A tájékoztatóban elhangzott, hogy a múlt évben a legnagyobb kihívást a koronavírus-világjárvány, az ennek okán kihirdetett veszélyhelyzetek, és az elrendelt korlátozó rendelkezések jelentették, amelyek nagy mértékben befolyásolták mind az önkormányzat, mind a hivatal életét. Rideg László hangsúlyozta, hogy a kollégák arra törekedtek, hogy sem a megvalósítás alatt álló projektek, sem az egyéb ügyek ne szenvedjenek késedelmet.

A tájékoztatók sorában a képviselők megismerkedhettek a 2022-ben induló Talpra Magyar! Programmal, amit a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság tagjai szeptember 3-án fogadtak el. A megyei program tartalmazza a Petőfi Emlékévekhez köthető beruházásokat, fejlesztéseket, kulturális programokat, turisztikai elképzeléseket, amelyek a különböző, együttműködő szervezetek által valósulnak meg szerte a megyében.

Dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti Főplébánia plébános a Magyar Katolikus Egyház Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéjének működéséről tájékoztatta a közgyűlés tagjait. Beszámolójában többek között kitért a hittan oktatás helyzetére, az ifjúsági- és családi programokra, valamint beszélt a keresztény szeretetszolgálat tevékenységéről a megyében, amelyben több mint ötszáz fő végez karitatív munkát.

Az ülésen az Érték – Élmény – Egészség megjelenítése közösségi programokban című projekt eredményeiről is szó esett. A projekt keretében készült el többek között a Meseföld mesekönyv, a Legendás út legendárium és a legendák térképe is. A program a megye 11 járásában kínált fiataloknak lehetőséget, hogy megismerkedhessenek a 3D nyomtatás, szkennelés, tervezés és rajzolás technikájával. A tájékoztatón a projekt keretében megvalósult Megyei Érték Napokat, Identitás táborokat és egyéb rendezvényeket is megismerhették a megyei képviselők.

Kicsiny László, a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-jének ügyvezetője tájékoztatta a közgyűlést a cég 2020 szeptembere és 2021 szeptembere közötti időszakban végzett tevékenységéről, működéséről és a terveiről. Az ügyvezető összefoglalta a 2014-2020 időszak TOP-pályázataiban és más pályázatokban végzett munkájukat, a megyei önkormányzat gazdaságfejlesztési beruházásait, valamint számot adott a 2021-2027-es uniós támogatási időszak előkészítésében ellátott feladataikról.  A megyei önkormányzat gazdasági társasága 506 darab, mintegy 70 milliárd forint értékű támogatott projekt megvalósításában működött és működik együtt a településekkel, amelyből 251 még megvalósítás alatt áll.

Megyénk nagy figyelmet fordít a klímaváltozás elleni küzdelemre. Számos fejlesztés mutatja, hogy térségünk elkötelezett a klímavédelemben. Az ülésen döntöttek a Nemzeti Klímaszövetséghez való csatlakozásról, amelynek célja a környezeti fenntarthatósághoz történő hozzájárulás, amelynek szerves része a megyei TOP-forrásból megvalósuló, települési, energetikai fejlesztések is.

A hagyományoknak megfelelően a közgyűlést követően faültetésre került sor. A korai juharfának Orgoványon a város Művelődési Házának kertjében találtak méltó helyet.
    

Kövessen minket a Facebookon is!