Helyi hírek 2021. szeptember 24. 18:00

Főhajtás a kommunizmus elszenvedői előtt

Főhajtás a kommunizmus elszenvedői előtt
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2016 óta emlékezik meg a kommunista diktatúra áldozatairól. A dr. Szobonya Zoltán nevével fémjelzett emléknapon, szeptember 24-én a megyeháza dísztermében Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől vehették át az elismeréseket azok, akik még élő tanúi történelmünk e nehéz időszakának. Többeknek már csak a hozzátartozóinak adatott meg, hogy elfogadják a főhajtást. 

Borítókép: Emléklapot kapott a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléstől a kiskunfélegyházi Bányóczky György, Fiedler Jánosné és Kiss Károly a dr. Szobonya Zoltán Emléknapon Kecskeméten, a diktatúrák alatt elszenvedett üldöztetésükért

A polgári demokráciáért küzdő, mártírhalált halt jánoshalmi forradalmárnak emléket állító emléklapot, minden évben azoknak a megyénkben élő honfitársainknak adja át a megyei közgyűlés elnöke, akik harcosai, elszenvedői voltak a kommunizmusnak, megélték az elnyomó hatalom embertelen intézkedéseit, vállalták a sorsfordító felelősséget és elszánt akarattal, hittel fordultak szembe a diktatúrával. Az ünnep tiszteletére a kalocsai Szabó László Dezső, – aki maga is kitüntetett – verset írt, ami elhangzott az ünnepségen is.Rideg László emlékbeszédében hangsúlyozta: – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tisztelettel adózunk dr. Szobonya Zoltán emlékének, a névtelen és az ismert hősöknek, akiket példaképpé emelt a tett, és példaképpé érlelt az idő. Sokan vannak, sokan voltak. Nekik állítottunk emléket azzal, hogy nemzetünkért hozott áldozatért Bács-Kiskun megye emléknappá minősítette szeptember 29-ét, hogy a köztudatba is beivódjon örökre, a szabadság nem magától értetődő. Meg kell, meg kellett küzdeni érte. Meghurcolva és elhurcolva, nélkülözve, tönkretéve, munkaszolgálatra kényszerítve, elítélve.

Az emléknapon Szobonya Csilla, a mártírhalált halt ügyvéd leánya megható gondolatokkal emlékezett édesapjuk forradalmi tetteiről, a hallgatóság figyelmébe ajánlva mérhetetlen hazaszeretetét.Dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja érzelmekkel áthatott rendhagyó történelemórának is nevezhető emlékbeszédet mondott.A rendezvényen közreműködött a kecskeméti Bólyai János Gimnázium énekkara, valamint a Kollár Valentina, a kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagja.

A megyeháza dísztermében tartott ünnepséget követően az emlékezők a börtönhöz vonultak, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait dr. Szobonya Zoltán emléktáblájánál.

A dr. Szobonya Zoltán Emléknap alkalmából elismerésben részesültek:


Bányóczky György – Kiskunfélegyháza (borítóképünkön)

Borbény Lajos – Kecel, posztumusz

Borbényi Mihály – Kecel, posztumusz

Bundula János és Csőke Ágnes – Kisszállás, posztumusz

Dobó Szilveszter – Tázlár, posztumusz

dr. Knob Sándor – Pirtó, posztumusz

Fiedler Jánosné Szalontai Julianna – Hajós

Flaisz Ferenc – Kecel, posztumusz

Flaisz József – Kecel, posztumusz

Gyöngyösi Papp Ida – Kiskunhalas, posztumusz

Horváth Lajos – Tass, posztumusz

Horváth Pál – Kecskemét, posztumusz

Hugyecz Ferencné Manga Mária – Hajós-Érsekhalma (Budapest)

Kiss Károly – Kiskunmajsa

Kócsó Sándorné – Szank, posztumusz

Mácsai István – Homokmégy, posztumusz

Manga Györgyné – Hajós

Özv. Schmidtné Nagy Mária – Baja

Pál Imre – Szank, posztumusz

Paulisz István – Hajós, posztumusz

Pethő Péter Pál – Tázlár, posztumusz

Poloznyik Kálmán – Kiskunhalas, posztumusz

Siflis Géza – Kelebia, posztumusz

Szabó László Dezső – Kalocsa

Túri Mihály – Kömpöc, posztumusz

Visnyei Lajosné – Szank, posztumusz

Vitéz Cserhalmy József – Kecskemét, posztumusz
    

Kövessen minket a Facebookon is!