Helyi hírek 2021. szeptember 29. 10:30

Üléseztek a bizottságok

Képgaléria
Üléseztek a bizottságok
A szeptemberi rendes képviselő-testületi ülést megelőzően most is megtárgyalták a napirendi pontokat és állást foglaltak a bizottságok.

A Művelődési és Szociális Bizottság támogatta egyebek mellett a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszer 2022. évi fordulójához való csatlakozást. Az egyes háziorvosi körzetek ellátására kötött feladatellátási, illetve megbízási szerződések módosítását érintő napirendi pont kapcsán Németi Hajnalka bizottsági tag kérdésére elhangzott, hogy dr. Patocskai Máté rendelési ideje most azért változik, mert szülési szabadságáról visszatér dr. Magony-Bata Andrea, akinek a körzetében az elmúlt egy évben – saját körzete mellett – Patocskai doktor látta el a helyettesítést. Most viszont visszaáll az eredeti rend.

A Gazdasági Bizottság 21 napirendi pontot vitatott meg. Gyenes Attila elnök az ülés végén kiemelte, hogy tárgyaltak a nem lakáscélú ingatlanok bérbeadásáról és a bérleti konstrukciók változásáról, ami szerint a bérlő továbbadhatja albérletként az ingatlanokat. Hozzátette: az önkormányzatnak az elődleges célja, hogy minden ingatlannak legyen bérlője, ezáltal folyamatos bevételhez jussanak. A nem lakáscélú ingatlanok esetében ez az arány jelenleg 100 százalékos. Ami pedig az ingatlanértékesítést illeti, ezek jellemzően nem forgalomképesek (például csak a telekszomszéd veheti meg). Az ilyen módon értékesített ingatlanok ellenértékét pedig más ingatlanokba kívánja befektetni az önkormányzat. Erre példa a régi 5-ös úton lévő óvoda, amit pályázat útján kívánnak értékesíteni, és ebből könnyűszerkezetes ingatlant létrehozni, vagy vásárolni a jelenleg ott folyó tevékenységeknek biztosítva helyszínt. Egyhangúlag támogatta a bizottság néhány egyesület és civil szervezet kérelmét, így a Borvirág Táncegyüttesét, a Padkaporos Táncegyüttesét és a Kiskunfélegyházi Motorsport Egyesületét. Az Ipari parkban egy jelentősebb területet értékesített az önkormányzat, ezzel újra bevételi forráshoz jutott.

A város egyik legpatinásabb és legrégebbi épülete a Sarlós Boldogasszony Templom csapadékvíz-elvezetési problémákkal küzd, hiszen nagy esőzés esetén a falazata és a lábazata ázik, ami jelentős károkat okoz. A plébánia ezért az önkormányzathoz fordult segítségkéréssel. A városüzemeltetési bizottság azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az Ótemplom körüli járdafelújítással összefüggő munkálatokra 34.300 000 forint forrást nyújtson az általános tartalék terhére

Az önkormányzat megalkotta a településkép védelméről szóló rendeletet. A helyszíni bejárások eredményeként néhány épület helyi védettsége megszűnik.

A Holló Lajos utca 11. szám alatti épület nincs jó műszaki állapotban. Homlokzatán ugyan van még jellemző tégla architektúra, de eredeti visszaállításuk már nem lehetséges. Belső épületrészei elvesztették eredeti formájukat lehasználtak.

A József Attila utca 1. szám alatti épület karbantartáson, felújításon soha nem esett át, szerkezete teljesen elavult, felújíthatatlan. Jelentős része vályog falazatú, amely nem újítható. Az épület belső részei értéket nem képviselnek. A városüzemeltetési bizottság a felsorolt indokok alapján ezeket az épületeket javasolja kivenni a helyi védettség alól.

Kiskunfélegyháza Város képviselő-testülete ma délután 24 napirendi pontot tárgyal meg.
    

Kövessen minket a Facebookon is!