Helyi hírek 2021. szeptember 30. 10:00

Ingatlanértékesítéssel támogatták a képviselők a Constantinum bővítési terveit

Képgaléria
Ingatlanértékesítéssel támogatták a képviselők a Constantinum bővítési terveit
24 napirendi pontot vitatott meg a kiskunfélegyházi képviselő-testület szeptember 29-én, szerdán megtartott ülésén.

Döntés született a Kiskunfélegyháza, Dr. Holló Lajos u. 11. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan hasznosításáról is a szeptemberi testületi ülésen. Az 1888 négyzetméter nagyságú, erősen leromlott állapotú ingatlannal kapcsolatos vételi szándékkal a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata kereste meg az önkormányzatot. Az 1888 négyzetméter nagyságú, egykori óvoda főútra néző főépülete és a hozzá kapcsolódó melléképület állaga is jelentősen leromlott, a tetőszerkezet sérült, az épület oldalfalai több helyen teljesen elrepedtek. Az ingatlan jelenleg a Kiskun Múzeum vagyonkezelésében van, az épületben karitatív szolgáltatás működik, valamint a melléképületek egy részét a múzeum raktárként hasznosítja. Az értékbecslés az ingatlan forgalmi értéket 55 millió forintban állapította meg.



A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának megkeresése szerint a fenntartásukban működő Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium részeként működő óvodát vagy középiskolások számára kollégiumot kívánnak itt létrehozni. Az új óvoda, vagy kollégium épület a városképbe illő, a környező épületekhez igazodó stílusjegyekkel ellátott terv alapján készülne el, amelyet előzetesen a városi főépítésszel egyeztetnek. Ahogy Dávid Bernadette általános főnöknő a megkeresésben fogalmaz, a tervezett épület felépítése szükségszerű, hiszen az intézmény kollégiuma az igényekhez viszonyítva szűkös lehetőséget tud kínálni, aminek következtében évről évre több jelentkezőt kell elutasítania az intézmény vezetőségének. Az óvoda áthelyezésével a meglévő kollégium bővülhetne, vagy a lehetőségektől függően a megvásárolt telekhelyre épülne új kollégium. Mindkét megoldás nagyon jó lenne, aminek eredményeképpen a város másik gimnáziumának tanulói részére is tudna kollégiumi ellátást kínálni, amire szintén igény van.

A képviselő-testület támogatta az elképzelést, és határozatában pályázat útján történő értékesítésre jelölte ki az épületet 55 millió forint + áfa összegű kikiáltási árat meghatározva.

A városatyák döntöttek többek között arról, hogy a város csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2022. évi pályázati fordulójához, és e célra 4 millió forintot irányoz elő a jövő évi költségvetésben. A felsőoktatási szociális ösztöndíjrendszer a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételét támogatja központi költségvetési és önkormányzati források bevonásával. A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, pénzügyi fedezetét a települési és a megyei önkormányzatok által önként vállalt támogatás adja, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma megdupláz.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata az indulás évétől, 2001-től kezdve bekapcsolódott ebbe a támogatási rendszerbe, majd öt év kihagyás után, 2015 óta ismét. Azóta minden évben 4 millió forint költségvetési keretösszeget különített el a város e célra, évente 70-90 felsőoktatásban résztvevő szociálisan rászoruló kiskunfélegyházi fiatal továbbtanulását segítve.

A támogató testületi döntés értelmében a pályázatot napokon belül kiírják, amire a felsőoktatási tanulmányokat 2022 szeptemberében megkezdők november 5-éig nyújthatják be igényüket. Az elbírálásról a Művelődési és Szociális Bizottság december 6-áig dönt.

Gulyás István, a gazdasági bizottság külső, nem képviselő tagja szeptember 30-i hatállyal lemondott tisztségéről. Helyére Fejes Judit Piroskát választotta meg a testület, aki korábban önkormányzati dolgozóként és a kormányhivatal tisztviselőjeként szerzett tapasztalatait fogja hasznosítani ebben a tisztségben. Az új bizottsági tag megválasztását követően esküt tett.

Fotó: Fantoly Márton
   

Kövessen minket a Facebookon is!