Helyi hírek 2021. szeptember 30. 19:00

Őszidőben

Őszidőben
Szeptembernek majdnem vége, már csak órák híja, hogy köszönthessük októbert. A zöld-sárga levelek még kapaszkodnak az életet adó gallyakba, az első igazi szélrohamig bírni fogják. Aztán avarszőnyeg terül az ösvényekre és a kerékpárutakra.

Egy megfeketedett dió a fűben még gurulni vágyik. A szőlőtőkék roskadoznak, most nem kellene eső, de a természet majd eldönti. Az "oct" különben nyolc, de aztán kutyulták a hónapokat, belépett év elejére kettő, így lett ez az őszi hónap a tizedik. A nap kél és nyugszik, a hold is teszi a dolgát, de reggelente később virrad, estefelé hamarabb sötétedik. Akik figyelmeznek a horoszkópra, elolvashatják, hogy mi vár rájuk. Mondjuk, hogy csupa jó: szerelem, egészség, siker, a munkahelyen is minden rendben, sőt pénz áll a házhoz. Akik szemüket az égre vetik kíváncsian, nekik tényleg érdekességeket mutat főleg a hónap eleje: holdsarló, állatövi fény és meteorözön.

A hó első napján zene szól világnapilag, amúgy meg lehet köszönteni az időseket is, társadalmilag és családilag. Érdekes világnapok között lehet szép csendesen tallózni-szemezgetni. Lelünk köztük talán kapcsolatot is, némi iróniával: a tisztes munka és a szegénység elleni harc is egy naptári oldalon kereshető.

Persze Assisi Szent Ferenc, az állatok világnapja és a nemzetközi madárfigyelés tényleg összeköthető egy szép vonallal.

Eljön 6-a, a dicsőségesnek induló 1848-49-es forradalom és szabadságharc hivatalos lezárása, 13 vértanú Aradon, nemzeti gyásznap.

Majd 1956. október 23-a, újra Nemzeti dal, kipirult arcú fiatalok, lyukas zászló, a szabadság reményének őszi illata.

S a többi néma csend.

Tisztelt-kedves október!

Tudom, sok embernek hozol tortát a születésnapjára, ünnepi ebédet névnapra, gyűrűt eljegyzésre, esküvőt és fogadalmat, bízva a hűségben, a kézfogás megtartó erejében, az adott szó szentségében. Mi is bízunk benned, hogy tartogatsz nekünk szép, verőfényes napokat, sétákat, érdekes találkozásokat és beszélgetéseket, az ernyőkről cseppekben hulló tisztító esőt, a szobában langy meleget, olvasásra csábító lámpafényt. Tűzhelyen melegedő levest, a sütőből kiszivárgó piruló dió illatát.

Salánki Anikó

    

Kövessen minket a Facebookon is!